CHP TUTUKLULUK SÜRELERİNİN KISALTILMASI İÇİN YASA TEKLİFİ VERDİ

~ 02.12.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
5271 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100. Maddesinin 1. Fıkrası ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, 3. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.  
 
(1)    Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
(4) Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı iki yıldan fazla    olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.
 
MADDE 2- 04/12/2004 tarih 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 101. Maddesinin başlığı “tutuklama ve tutukluluğun devam kararları” olarak değiştirilerek ikinci fıkrası şu şekilde düzenlenmiştir:
 
“Şüpheli ya da sanığın masumiyet karinesinden yararlandığı göz önünde tutularak tutukluluğa veya tutukluluğun devamına, 100’uncu Maddenin 2’nci Fıkrasında belirtilen nedenlerin varlığı somut olgulara dayanmaktaysa ve kamu menfaaati açısından bireysel özgürlüğün sınırlandırılmasında mutlak bir zorunluluk varsa, karar verilebilir. Kararda tutuklama ve tutuklamanın devamı nedenleri ayrıntılı olarak ve somut olgulara dayanarak belirtilir. Ayrıca kararda, 109. maddede öngörülen adli kontrol önlemlerinin uygulanmaması nedenlerine yer verilir. Süre uzadıkça tutuklamanın devamı için gösterilen gerekçelerin daha somut ve ayrıntılı olması gerekir. İleride yeni kanıtların ortaya çıkması olasılığı tutukluluğun devamı nedeni olamaz.”
 
MADDE 3- 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 102. Maddesinin 2.fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki şekilde (3.) ve (4.) fıkralar eklenmiş, (3.) fıkra ise, 5.fıkra olarak değiştirilmiştir.
 
 (2) Başlık şu şekilde değişeAğır Ceza Mahkemelerinin görevine giren işlerde tutukluluk süresi; en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek en çok 1 yıl daha uzatılabilir.”
 
(3) Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerle ilgili 2.fıkradaki tutukluluk sürelerine ilişkin sınırlar, istinaf ve temyiz incelemesi aşamasında uygulanmaz. Tutuklu işlere ilişkin istinaf ve temyiz incelemeleri, toplamda en çok bir yıl içinde karara bağlanır. Haklarındaki istinaf ve temyiz incelemeleri,toplam bir yıl içinde karara bağlanmayan tutuklu sanıklar,derhal salıverilir..”
 
(4) Tutuklu iken, Yüksek Seçim Kurulu’nun, aday olmasında sakınca bulunmadığına ilişkin kararından sonra yapılan seçimlerde milletvekili seçilen bir kimsenin, milletvekili seçildiğini gösteren belgenin, ilgili mahkemeye ibrazı üzerine tutukluluk haline derhal son verilir. Soruşturma ve kovuşturma, tutuksuz olarak aynen sürdürülür. Yargılamanın, sanığın mahkûmiyetiyle sonuçlanması halinde verilen cezanın yerine getirilmesi, TBMM üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Bu kurala hiçbir şekilde istisna getirilemez.
MADDE 4-04/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 104üncü maddesinin 2.fıkrasının devamına aşağıdaki cümle eklenmiştir:
“Tutukluluk ve tutuklamanın devamı kararları çekişmeli bir duruşma sonucunda  verilir. Savunma hakkına ve silahların eşitliğine saygı gösterilir.”
 
MADDE 5- 04/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 109uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
"Adlî kontroltedbiri
MADDE 109- (1) (a)Tutuklama nedenlerinin varlığı halinde,
(b) Kendisine karşı veya kendisi tarafından yeni bir suç işlenebileceği hususunda somut şüphe sebeplerinin varlığı halinde, şüpheli veya sanığın tutuklanması yerine adlî kontrol altına alınmasına karar verilebilir.
 
Hits: 1664