İcra kapısında kuyruk

~ 27.11.2011, Fatma KOŞAR ~

Türkiye’de birkaç yıldır baş döndürücü bir hızla büyüyen icra ihaleleri sektörü en gözde iş alanlarından biri oldu

Binlerce insanı işinden ederken emekçi kesimini daha yüksek vergiler ve daha zor yaşam koşullarıyla karşı karşıya bırakan ekonomik kriz, icra vakalarını patlattı. İcralık olan mallar arasında gayrimenkuller başı çekerken günde düzenlenen ihale sayısı rekor seviyelere ulaşıyor. Durum böyle olunca, Türkiyede 2008de internete taşındıktan sonra baş döndürücü bir hızla büyüyen icra ihaleleri sektörü, neredeyse en kazançlı iş kapılarından biri oldu.

Ulusal ve yerel bütün yayınlardan icra duyurularını bir araya getirerek portföyüne katan icralık.com, çok değil, sadece 4 yıl önce İstanbulda günde 60-70 ihale düzenlerken bugün 400 civarında ihale girişi yapıyor. İcralık.com, en büyük pazar payına (yüzde 80) sahip olduğunu belirtse de bu alanda en az 15 internet sitesinin daha olduğu düşünüldüğünde günlük ihale sayısının 500ü aştığı ortaya çıkıyor. İcralık olan mallar arasında gayrimenkuller başı çekerken bebek arabasından elektronik cihazlara, iş makinelerinden şaraba kadar çok çeşitli bir yelpaze dikkat çekiyor.

Banka kredisiz satış riski büyütüyor

Portföyün yüzde 80ini ise gayrimenkul ilanları oluşturuyor. Bunda banka kredisizsatışların etkili olduğunu belirten icralık.comun kurucusu Can Emrah Özoral, icraya düşen gayrimenkullerin fiyatının 200 bin TL ve üstü olduğunu belirtiyor. Bunun orta gelir grubu ve altındakilerin gelirinin üzerinde borçlanmasından kaynaklandığını anlatan Özorala göre, son aylardaki satış furyası da önümüzdeki dönemde icraya düşenleri arttıracak. Özoral, bunu şöyle açıklıyor:

Bankanın kredi vermediği kişiler de inşaat sektörüne borçlanarak ev alabiliyor. Bu kişilerin işleri yoluna gitmediğinde ise sorun çıkıyor ve borç katlanıyor. Tabi bizim konuştuğumuz rakamlar buzdağının görünen yüzü. Çünkü devir gerçekleşebildiğinde ancak icra ihalelerine yansıyor. Devri gerçekleşmeden borcu çeviremeyip inşaat şirketlerine, yapımcılara geri vermek zorunda kalanlar aslında bize kadar gelmiyor. Şimdi bu dönemde de banka kredisi kullanamayanlara satış çok. Bunun yansıması da mutlaka olacaktır.

Dönen para nakit

Evi icralık olunca icra ihalelerini bir kanalda toplayan girişimci olarak tanınan İcralık.comun kurucusu Özoral, sektörün tamamen nakit parayla iş yaptığını anımsatırken Bu iş banka kredisine dönse hacmi 200 milyar liralara çıkacak. Katılımcı sayısının artması her zaman borçlunun lehinededi.

Günlük olarak ortalama 400 ihale girişi yaptıklarını belirten Özoral, sektörün 2008 sonunda teknolojiyle birleşerek internette büyüdüğünü anlatırken 2009da yüzde 100, 2010da yüzde 1000 ve bu yıl da yüzde 5000 oranında iş hacminde artış yaşandığını belirtti.

Can Emrah Özoral, icralık.comda çok yeni faaliyete geçirdikleri icradan değil, kendin satın büyük bir ilgi gördüğünü söylerek sadece bir hafta içinde 47 gayrimenkulün bu şekilde satıldığını anlattı.

Bu sistemle borçlunun yüksek bir ek borçtan kurtarıldığını ifade eden Özoral, Diyelim ki borçlunun ihalesi 4-5 ay sonra mayısta olacak. Eğer önceden kendi satabilirse biz her türlü işlemini yapıyoruz. Böylece gayrimenkulü biraz daha yüksek fiyata ve birkaç kalem vergiyi ödemek zorunda kalmaksızın satabiliyor. İcralık.com bu alanda 500 mağaza oluşturdu. 200 bin yatırımcıya ulaşıyorbilgisini verdi.

(Cumhuriyet)

Fatma KOŞAR | Tüm Yazıları
Hits: 1869