Kapitalizme karşı küresel isyan!

~ 12.10.2011, İbrahim VARLI ~
New York'taki Wall Street karşıtı eylem küresel isyana dönüşüyor. Sistem karşıtları 15 Ekim'de Londra, Washington, Tokyo, Sidney, Montreal, Dublin, Hamburg, Brüksel, Stockholm ve Hong Kong'ta sokaklara çıkacak

Kapitalist düzenin açlığa, yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum ettiği kitlelerin öfkesi büyüyor. Küresel ekonominin merkezi konumundaki ABD'nin New York kentinde ilk kıvılcımı atılan "Wall Street" eylemleri dünyaya yayılıyor.

Krizlerin ve yozlaşmanın sorumlusu olarak gördükleri Wall Street’teki New York Menkul Kıymetler Borsası’na karşı 17 Eylül’de başlayan ve kısa sürede ABD'nin 45 eyaletine yayılan eylemler, 15 Ekim’de küresel bir harekete dönüşüyor.

Dünyanın belli başlı başkentlerinde cumartesi günü eşzamanlı olarak sokaklara çıkılacak. Protesto gösterilerinin organize edileceği yerler arasında İngiltere'nin başkenti Londra, Japonya'nın başkenti Tokyo, İsveç’in başkenti Stockholm, İrlanda’nın başkenti Dublin, Belçika’nın başkenti Brüksel, Avustralya'nın Sidney, Kanada'nın Montreal, Almanya'nın Hamburg, Meksika'nın Tijuana kentlerinin yanı sıra Hong Kong’da protesto gösterileri düzenlenecek.

HAREKET KÜRESELLEŞİYOR

Wall Street'i İşgal Et (Occupy Wall Street) hareketinin internet sayfasına göre protesto gösterileri tahmin edilenden hızlı büyüyor. Ancak mevcut finansal sistemdeki yanlış ve taraflı işleyişe karşı çıkan grup için 15 Ekim, hareketin resmi olarak küresel platforma taşınması anlamına geliyor.

Göstericilerin, söz konusu kentlerin finans merkezlerine yakın noktalarda konuşlanması ve uluslararası bankaların merkezleri önünde eylemler yapması bekleniyor. Henüz eylem takviminde yer almasa da krizin girdabındaki Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde de Wall Street hareketine destek gelmesi bekleniyor.

CHICAGO'YA DA 'BAHAR' GELDİ

Wall Street'i işgal eden hareketi ABD geneline yayılırken göstericilerin bu defaki adresi Chicago oldu. "Karşı Koy Chicago Koalisyonu" adıyla harekete geçen göstericiler, "Mortgage Bankacıları" ve "Menkul Kıymetler Ticareti" derneklerinin toplantı yaptığı binanın önünde, "Evimizi işimizi, okulumuzu geri istiyoruz" sloganları eşliğinde protesto gösterisi düzenledi.

"Ayağa kalk, mücadeleyi bırakma" sloganıyla sokaklarının da atıldığı eyleme saldıran polis çoğu öğretmen sendikası üyesi olan 27 eylemciyi gözaltına aldı.

Öğretmenlerden din adamlarına kadar, işsizliğe, ödenemeyen mortgage kredilerine, okul harçlarına ve hacizlere  tepkili pek çok kesimden insanın destek verdiği eylemde kapitalist sisteme öfke yağdı.

Göstericiler tepkilerini dillendirmek için mekanda ve yaratıcılıkta da sınır tanımadı. Chicago nehrinde, üzerlerinde zenginden alıp fakire veren Robin Hood'un kostümleriyle, protestoya katıldılar. Kimileri de toplumsal başkaldırıya dönüşen bireysel bir isyana anarşist çizgi roman kahramanı "V for Vendetta"nın maskeleriyle katıldı.

ABD'de gösterilerin önümüzdeki günlerde de büyüyerek devam edeceği belirtiliyor.

ÖFKELİLER BRÜKSEL'DE BEKLİYOR

Temmuz ayının sonlarına doğru İspanya'nın başkenti Madrid'deki Plaza Del Sol Meydanı'ndan yola çıkarak Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'e yürüyen "Öfkeliler"in (İndignado) bekleyişi ise sürüyor. Üç gün önce Brüksel'e ulaşan yaklaşık 100 kişilik protestocu grup, diğer ülkelerden gelecek olan gruplarla birlikte burada kitlesle bir gösteri yapmaya hazırlanıyor.
 
***

Hayalet, dünyanın bütün sokaklarında!

Karl Mark ve Friedrich Engels'in birlikte kaleme aldıkları 1848 tarihli ‘Komünist Manifesto’nun ilk cümlesi şöyle başlar; Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor - Komünizm hayaleti. Eski Avrupa'nın bütün güçleri bu hayaleti defetmek üzere kutsal bir ittifak içine girdiler: Papa ile Çar, Metternich ile Guizor, Fransız radikalleri ile Alman polis ajanları.

Manifesto’nun Almanca olarak basılan ilk baskısının Londra sokaklarda dağıtılmasından bir iki hafta kadar sonra Avrupa baştan aşağı devrimlerle çalkalanır. İmparatorlukları sarsan ayaklanmalar yaşlı kıtada yeni bir çağın başlangıcını müjdeler.

Marx ve Engels'in "Avrupa'nın üzerinde bir hayalet dolaşıyor" tespitine yol açan gelişmelerin bir benzeri de bugün yaşanıyor. Bir tek farkla ama; “Komünizm hayaleti” bu sefer sadece Avrupa'nın üzerinde değil, artık tüm dünyanın üzerinde dolaşmakta.

Manifesto'nun ünlü son sözü, proletaryanın mücadele sloganı olarak, bugün New York’tan, Chiago’ya, Toronto’dan Tel Aviv’e, Atina’dan Madrid’e, Dublin’den Brüksel’e kadar kapitalist başkentlerde yankılanıyor.

Yapısal bir krizin girdabındaki kapitalizmin neoliberal politikalarının açlığa, yoksulluğa ve geleceksizliğe mahkum ettiği kitleler sokaklarda yeni bir dönemin başlangıcını muştuluyor! Öğrenciler, gençler, beyaz ve mavi yakalı çalışanlar, kadınlar her an işini kaybetme korkusu yaşayan çalışanlar hep birlikte yeni bir mücadele hattı inşa ediyor.

Dünya finans kapitalinin merkez üssü New York’taki Wall Street’e karşı gerçekleştirilen eylemler küresel çapta kapitalizm karşıtı bir hareketliliğe dönüşmek üzere. Wall Strette’te artık “sınıf savaşı başladı” pankartları elden ele dolaşıyor.

***

“Rüyalar ülkesi” Amerika’da orta sınıf hayalleri çöken binlerce kişi “Wall Street'i İşgal Et” sloganıyla çıktığı sokaklarda her geçen gün sınıf söylemini daha da keskinleştiriyor.

Tahrir’de, Plaza Del Sol’da, Tel Aviv’de kurulan çadır kentlerin bir benzeri de New York’ta kuruldu.  17 Eylül’de başlayan eylemler New York’un ardından  Los Angeles, Philadelphia, Teksas, Austin, Tampa, Jersey ve Houston gibi kentlere de sıçradı.

“İşgalciler”e sendikaların ve aydınların desteği de her geçen gün artıyor. Gösterilerde atılan slogan ve taşınan pankartlar ABD’nin korkulu rüyası “sınıf”ın geri döndüğünü gösteriyor.

Sadece New York değil dünyanın bütün sokakları isyanda. Kapitalizm karşıtı gösteriler ABD'nin ardından komşu ülke Kanada'ya da sıçradı. Toronto'nun yanı sıra Montreal Edmonton, Vancouver, Calgary, Saskatoon, Winnipeg ve Regina'da örgütlenen göstericiler 15 Ekim'deki büyük eyleme hazırlanıyor.

Eylemler sadece Kuzey Amerika ile sınırlı değil İrlanda ve Hong Kong’da da 15 Eylül’e hazırlık var. Temmuz sonunda Madrid’den yola çıkan “Öfkeliler-İndignado” ise Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’e ulaştı. Atina’da ise kitlelerin sokakları terk ettiği güne rastlamak ise neredeyse imkansız.

Bugüne kadar krizin yanından dahi geçemediği İskandinav yarımadasında da çalışanlar sokakta. İsveç’te ardı ardına protesto gösterileri düzenleniyor.
 

Ekonomik krizin şiddetle hissedildiği Beyaz Rusya’da da halk sokaklara döküldü. Keza Beyaz Rusya, Polonya gibi ülkeler de benzer hareketlilikler var.

Dünyanın bütün ezilenleri sokaklarda. Henüz birleşemeseler de bu haliyle dahi sokağın gücü egemenlerin rüyalarını kaçırmaya yetiyor. Ve son sözün pasını yine Komünist Manifesto’ya atalım: Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim korkusuyla titresinler. Proleterlerin zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri yoktur. Kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin işçileri, birleşiniz!

İbrahim VARLI | Tüm Yazıları
Hits: 1923