Avrupa için karar günü yaklaşıyor

~ 15.09.2011, Ege CANSEN ~

TÜRKİYE dahil tüm ülkelerin ekonomi yönetimleri, “Avrupa’nın ödeyeceği bedel”in belli olmasını bekliyor.

Çünkü belli oldu ki; Avrupa’daki gelişmeler gelişmiş ya da gelişmekte olan hatta fakir ülkelerin bile yol haritasını etkileyecek Avrupa’nın ödeyeceği bedel konusunda ise inisiyatif sadece Avrupalı ülke liderlerinin alacağı kararlara bağlı olmaktan çıktı. Eğer küresel kriz çıktığında Avrupa liderleri sağlıklı bir yönetim yapsalardı belki bu noktaya gelinmeyecekti. Ancak artık inisiyatif ve alınacak kararlar sadece kendilerine bağlı değil.
GECİKTİKÇE ÖDENECEK BEDEL ARTIYOR
Özellikle ABD yönetimi alınacak kararlarda ciddi söz sahibi oldu. Ortaya çıkan tablo şu; ABD yönetimi, küresel kriz nedeniyle yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir bedel ödediklerini, Avrupa’nın hiç bedel ödemediğini, bu bedeli ödemezse, kendisi dahil dünyada yeniden büyüme trendine geçilemeyeceği görüşünü savunuyor. Sadece ABD yönetimi değil, Avrupa yönetimleri üzerinde de çok etkili uluslararası dev küresel şirketler de böyle düşünüyor. İşte bu nedenle bir süredir Avrupa liderlerinin, istemeye istemeye, radikal kararlar vermek zorunda kalacağını söylüyorum.
Bence geciktikçe Avrupa’nın ödeyeceği bedel de yükseliyor. IMF’in bu konudaki son açıklamaları da  geciktikçe faturanın büyüdüğünü gösteren birer kanıt gibi. Daha 2-3 hafta önce IMF’e dayandırılarak Avrupa bankalarının sermaye açığının 200 milyar euro olduğu haberleri vardı. Geçen gün IMF Başkanı Lagarde, bu rakamın kendi tahminlerini yansıtmadığını söyledi. Böyle bir hesap yok demedi, hesap bu kadar değil demeye çalıştı...
Son günlerde ABD kaynaklı kulis haberleri, Avrupa bankalarının ödeyeceği faturanın 700 milyar Euro’ya çıktığı görüşlerini yansıtmaya başladı.                           
DÜZE ÇIKMAK İÇİN ATILACAK ADIMLAR
Bu arada Avrupa’nın yeniden düze çıkmak için atacağı adımlar konusunda henüz uzlaşma yok ama yavaş yavaş yaklaşılıyor. Belli oldu ki; Almanya Yunanistan’ın Euro bölgesi dışına çıkarılmasını istemiyor, bu kararın tüm bölgeyi bitireceği görüşünde. Zaten ABD’nin de Lehman’ın batışının 3’üncü yılında, bankacılık sektöründe bir konsolidasyona daha sıcak baktığı, bu nedenle Avrupa bankalarına dönük kısıtlamalara giriştiğini de biliyoruz.                                                                    
İşte bu genel tablo içerisinde Avrupa bankalarının rating indirimleri, ABD‘nin Avrupa maliye bakanları toplantısına müdahil olması gibi gelişmeleri yaşıyoruz. Son günlerde Avrupa’da yaşanan gelişmeler çözüm kararının yaklaşmakta olduğunun göstergesi gibi.                   
Bence uluslararası camia, küresel krizde yeterince dip görülmediğini, yeni dip için Avrupa’nın fatura ödemesine, aksi takdirde tüm küresel ekonominin zorda kalacağına karar verdi.
BANKA BATIŞI İŞİMİZİ ÇOK ZORLAŞTIRIR
Şimdi bunun yöntemi için karar aşamasındayız. Sadece ABD, Avrupa değil, bizim de içinde bulunduğumuz tüm gelişmekte olan ülkeler de, gözlerini dikmiş verilecek bu kararı bekliyor.Giderek yaklaşan kararın Avrupa’daki bazı bankaların batışı yönünde alınması halinde, bize etkisi tahmin ettiğimizden çok daha büyük olabilir ki; o noktaya doğru yaklaşılıyor gibi...         
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sürekli olarak her türlü senaryoya hazırlıklı olduğumuzu söylüyor ama bence Avrupa’da birkaç banka batışıyla küresel mali sektörün zora girip, sermaye hareketlerinin kısıtlanması senaryosuna hazır sayılmayız...

 

(Hürriyet)

Ege CANSEN | Tüm Yazıları
Hits: 1568