ANAYASA KONULU ARAMA TOPLANTISI ANKARADA YAPILDI

~ 28.07.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
Yeni Yaklaşımlar Ankara Platformu tarafından düzenlenen, “Anayasa ve Anayasa’da Savunma” konulu arama toplantısı 23 Temmuz 2011 Cumartesi günü, Ankara Barosu Eğitim Merkezi salonlarında gerçekleştirildi.
İki bölüm halinde gerçekleştirilen toplantıların ilk bölümünde “Anayasada Temel Sorun” konusunda beyin fırtınası ve arama çalışması yapıldı. İkinci bölümde ise “Anayasada Savunma” konusunda çalışma gerçekleştirildi.
İlk bölüme, Ankara Barosu mensubu 11 avukatın yanı sıra, İstanbul Barosu’ndan, Av. Muazzez Çörtelek, Av. Başar Yaltı, Av. Abdurrahman Bayramoğlu ve Tekirdağ Barosu’ndan Av. İ. Güneş Gürseler olmak üzere toplam 15 avukat katıldı. Toplantıyı moderatör olarak meslektaşımız Av. Bahattin Yavuz yönetti.
Beyin fırtınası yöntemiyle belirlenen 163 başlık üzerinde 3 ayrı grubun yaptığı tespitlerin ortak değerlendirme toplantısıyla 7’ye indirilmesiyle ilk çalışma sona ermiştir.
İlk bölümün sonunda ortaya çıkan, “Anayasada Temel Sorun” kapsamındaki 7 başlık;
1-    Yerinden Yönetim,
2-    Kuvvetler Ayrılığı,
3-    Zorunlu Din Eğitimi,
4-    Anayasada Etnik, Dini ve İdeolojik Vurgu,
5-    İnsanlığa Karşı Suçlarda Zamanaşımı,
6-    Kadınlara Pozitif Ayrımcılık,
7-    Adil Yargılanma Hakkı
olarak belirlendi.
Anayasada Savunma başlıklı ikinci bölüme, moderatör dışında 12 avukat katıldı. Bu bölümde beyin fırtınasıyla belirlenen 65 başlık, çalışma sonunda;
1-    Yargının kurucu unsuru olarak savunma,
2-    Silahların eşitliği ilkesi,
3-    Staja kabul ve staj bitiminde sınav şartı
başlıkları öne çıktı.
Yeni Yaklaşımlar Platformu olarak, bu ve benzeri çalışmaların devamına karar verilmiş olup, önümüzdeki süreçte ne tür çalışmalar yapılacağı ve takvim konusunda bilgilendirme ayrıca yapılacaktır.
Öte yandan, toplantıda öne çıkan konuları, Yeni Yaklaşımlar İnternet Sitesi üzerinden tartışmaya açma konusundaki ön çalışmalarımız sonlandığında, ayrıca duyurulmak suretiyle konuların tartışılması sağlanacaktır.
Yeni Yaklaşımlar

ARAMA KONFERANSI

Arama konferansı; ortak akıl yaratmayı amaçlayan katılımlı bir planlama metodolojisidir. (Katılarak öğrenme, etkilenme, bilimsel deneyimde bulunma vb.)
Bir grup iddia sahibi, metodolojinin ön gördüğü mantık içersinde en ideal gelecekleri ortaya çıkartacak yaratıcı stratejileri, işbirlikçi bir tutumla tasarlarlar.
Ortak görüş yaratmayı, ortak sorunlara çözüm bulmayı, daha iyiye ulaşmak, gelişmek için neler yapılması gerektiğini belirlemeyi ve ortak hedefler seçmeyi sağlayan bir çalışma düzenidir.
Klasik olmayan konferans düzeni içindeortak akıl aramak üzere 15-35 dolayında "iddia sahibi" bir araya getirir. İddia sahipleri, konu ile ilgili, o konuda çalışıp bir tecrübe kazanmış karar vericiler ve bilgi birikimi olan kişiler diye tanımlanır. Aranan şey ortak akıldır. Katılımcıların birbirlerini ikna ederek geliştirecekleri ortak akıl, arama konferansının her aşamasında aranır ve bulunur. Katılımcıların; uzlaşmacı, birbirini eğiten, ortama uyum sağlayabilen, değer yargılarını irdeleyen ve yargılayan, demokratik diyalog ve katılımcı yönetim anlayışında olan, işbirlikçi anlayışla ortak tasarım ruhu taşıyan ve eyleme dönüşümlü fikirleri benimseyen, gerçekçi ve yaratıcı fikir sahipleri olma özelliği taşıması gerekir.
Klasik konferans düzenlerinde bir veya birkaç kişi çıkıp belirli konuları anlatır ve geri kalanlar dinlerken, arama konferansında isetam tersine, katılanların tamamı bir düzen içinde konuşarak bir sonuca ulaşır.
Organizasyon için, katılanların motive olabileceği, rahat, genellikle “sosyal ada” diye tabir edilen tecrit edilmiş bir ortam sağlanır.
Beyin fırtınalarıtartışma ve yorum konuları genelden özele doğru yürür ve evvelden tanımlanmış olan "konferans görevi" tamamlanınca sona erer. Avustralyalı bilim adamı Fred Emery tarafından sistem düşünüşü ve grup dinamiği teorilerine dayandırılarak kurulmuş bir metodolojidir. Çok çeşitli sorunlarda ve kurumlarda Amerika, Kanada, Avustralya, İngiltere, Hindistan ve Norveç gibi ülkelerde son 20 yıldır kullanılmaktadır.
Son on yıldır Türkiye'de de uygulanan “Arama Konferansı” yönteminin Anadolu insanının sıkça kullanabileceği, yararlanabileceği ve insanımızı etkileyen başarılı sonuçlar alınabilecek bir çalışma tekniği olarak yaygınlaştırılmasının yararlı olabileceğini düşünüyoruz.
Arama konferansının amacı, normal olarak direkt ilişkide bulunmayan kişileri bir araya getirip, onları katılımlı bir tasarım ve problem çözme süreci içine sokmasıdır. Toplantı, büyük gruptan küçük gruplara bölünerek, organik bir şekilde, konferans görevini bitirinceye kadar çalışır.
Konferansın sonuca götürülmesinde bir yürütücü bulunur. Yürütücü tartışmanın içeriğine karışmaz ve içerik ile ilgili özel uzman olması gerekmez. Yürütücünün rolü süreç ve zamanlama garantörü olmaktır.
Karar vericiler, uygulayıcılar, kurum içi veya dışındaki ilgili ve yetkili yöneticilerin katılmasına özen gösterilmesi lazımdır. Ancak, katılanların uzman olmaları gerekmez ve beklenmez.
Arama Konferansı metodolojisinde “Beyin Fırtınası” adı verilen teknikten geniş ölçüde yararlanılır. Ortak akılla “ortak görüş” oluşturulmaya çalışılır. Katılımcılar önce küçük gruplar halinde ortak aklı bulmaya çalışır. Daha sonra, grup ortak akıllarından hareketle katılımcı ortak akıl, “nihai görüş” ortaya çıkarılmaya çalışılır ve arama konferansı solandırılır.

BEYİN FIRTINASI
 
Beyin fırtınası: kelimesi her şeyden önce birçok kelime gibi Türkçe’ye yanlış bir şekilde girmiş bir tanımlamadır.
Asıl çeviri anlamı fikir fırtınası olduysa da zaman içerisinde Beyin fırtınası olarak bir şekilde ister istemez benimsenmiştir.
Beyin fırtınası, yaratıcı düşünceyi destekleyen, takım çalışanlarını motive ederek kısa sürede çok fazla fikrin üretilmesine, böylece süreçlerin neden başarısız olduğuna dair çıkarımlar yapılabilmesine olanak sağlayan bir sürekli kalite geliştirme aracıdır. Bu kavram bir reklamcı olan Alex Osborn tarafından geliştirilmiştir.
Tanım:
Beyin fırtınası, tek başına veya bir grupla yapılabilir; Beyin fırtınası sırasında fikirlerin akla gelir gelmez, açığa çıkması istenir. Fikirler başta yargılanmaz ve eleştirilmez, hiçbir fikir saçma olarak değerlendirilmez, böylece kişinin tüm fikirlerini çekinmeden, aklına geldiği gibi sunması sağlanmaya çalışılır. Yargılama yapılmadığı için fikirlerin birbirini besleyeceği ve evrileceği varsayılır.
Bir konuya çözüm getirmek, karar vermek, hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan üretimci bir tekniktir.
Kullanım Alanları:
Yeni ürün geliştirilmesi: Yeni ürünlerin yaratılması veya varolanların geliştirilmesi için.
Reklamcılık: Ürün kampanyası geliştirmek için.
Problem çözmek: Temel nedenler, alternatif çözümler, etki analizi.
Üretim yönetimi: İşin ve üretim aşamalarının geliştirilmesi.
Proje yönetimi: Müşteri isteklerinin belirlenmesi, risklerin saptanması, kaynakların, görevlerin, yapılabilir olanların, sorumlulukların ve sorunların belirlenmesi.
Takım oluşturma: Katılımcıları düşünmeye teşvik ederek fikirlerin paylaşılması ve tartışılması.
Bir Beyin Fırtınası Toplantısı için İzlenecek Kısa Yöntem:
Bir beyin fırtınası toplantısının yöntemi konusunda değişik yollar izlenebilir, aşağıda genel hatları ile izlenecek yöntem özetlenmiştir.
Orta büyüklükte bir toplantı odası bu amaç için kullanılabilir. Odada herkesin oturmasına yetecek kadar sandalye bulunmalıdır. Odada dikkati dağıtacak, telefon, saat gibi şeyler olmamalıdır, cep telefonların ve alarmlarının kapatılması gereklidir. Odada tahta, projektör cihazı, tepegöz gibi görsel desteklerin bulunması gereklidir. Çay, kahve ve yiyecek toplantı sırasında tüketilebilir.
Konuyla ilgili kişiler toplantıya katılması için davet edilir, bu kişilerin konunun uzmanı olmaları gerekli değildir. Toplantıdan önce kişiler toplantı konusu hakkında bilgilendirilmelidir.
Tartışılacak konu başlığı, genellikle soru olacak şekilde herkesin görebileceği şekilde, bir panoya (veya benzeri) yazılmalıdır.
Herkesin fikrini bir kağıda veya küçük not kâğıtlarına yazması sağlanır ya da bir kişi bütün fikirleri tahtaya yazar. Bu yazılanların toplantıya katılanların görebileceği bir şekilde düzenlenmesi yapılır.
Bir kişi toplantıyı yönlendirmek için seçilir. Bu kişi herkesin fikrini belirtmesini, saçma veya komik gözükse de tüm fikirlerin açığa çıkmasını sağlamalıdır. Toplantı yönlendiricisi, toplantının odağını kaybetmemesi için uğraş vermelidir.
Belli bir süre sonunda fikir üretme sürecine son verilir.
Fikirler, konularına ve ana sorun ile ilişkilerine göre sınıflandırılmalıdır. Bu işlemi toplantı yönlendiricisi yapar. Fikirlerin tartışılması bu aşamada yapılır. Ek fikirler üretilmesi mümkündür.
Ana konu ve ilgili sorunları ile ilgili fikirler aşamalı olarak tartışılır.
Liste tekrar gözden geçirilmeli ve herkesin listeyi anlaması sağlanmalıdır. Bu sırada yinelenen veya saçma fikirler listeden çıkarılmalıdır.

Hits: 1893