Yargı ve siyaset

~ 16.07.2011, Hasan PULUR ~

Kimse, “Ergenekon davaları”na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengül’ün yetkileri alınarak Bolu’ya hâkim olarak atanmasının siyasi bir yanı olmadığına kimseyi inandıramaz.
Çünkü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengül, tutukluların tahliyesine evet oyu vermiş, lakin mahkemesinin diğer iki üyesi başkanın görüşüne karşı oy kullanmış ve tahliye talepleri reddedilmiştir. Bu defa Balbay ile Prof. Mehmet Haberal’ın tahliye isteğinde hep ikiye bir kararla reddedilmiştir.
* * *
Bu bilgiler oldukça, HSYK’nın 2. Dairesi’nin bu kararı çok tartışılacaktır. Ağır Ceza Başkanı Köksel Şengül’ün tayininin nedenini başka bir şekilde açıklıyorlarsa da “Kendisine Yargıtay üyeliği teklif edilince, sanıkların tahliyeleri yönünde görüş bildirmeye başladı” denilse de.
* * *
Bu bir iddiadır, doğrusunu, yanlışını bilemeyiz.
Ama hiç kimseyi de inandıramazsınız.
Bu kanaati değiştirmek çok güçtür.
* * *
Yargıtay Onursal üyesi Çetin Aşçıoğlu, “Doğru ve Güvenli Yargılama Hakkımız Var“ adlı kitabında bir anısını anlatır:
“İlgili belge ve kanıtlar incelendiğinde: Davacı hakkında yapılan açıklamaların hemen hemen tamamının gerçek olaylara dayandırıldığını, hukuka aykırı bir durum olmadığını gördük. Yalnız bir olayın hukuka aykırı olup olmadığı, kanıtlara göre tartışılabilir nitelikteydi; yargıcın takdir hakkına dokunmamak için kararı yalnız bu konuda az miktarda tazminata hükmedilmek üzere bozduk; üstü kapalı da olsa biraz yargıcı eleştirerek...
Yargıç X’in Yargıtay’a üye seçilebilmek için zamanın siyasal iktidarına yakın kişilerle yakınlık kurduğu yolunda bilgiler de almıştım. Açıkladığım politik nitelikteki davadaki tutumuna da tanık olunca kendisini uyarmak gereği duydum. Bir gün yanıma geldiğinde konuyu açtım; aldığım yanıt kesin ve ilginçti:
Yargıtay’a üye seçilmemin başka yolu yok...
Ve yargıç sonunda istediğine kavuştu.”
* * *
Yargıç isteğine kavuşmuş olabilir.
Ya yargı?
Yargının vardığı yer neresidir.
Bir Yargıtay başkanının “Hâkimler, cüzdanları ile vicdanları arasında kalmıştır” dediği yer mi?
* * *

 

(Milliyet 16.07.2011)

Hasan PULUR | Tüm Yazıları
Hits: 1571