Erdoğan: Özerklik isteyenlerin başına bu dünyayı yıkarız

~ 28.01.2016, Yeni Yaklaşımlar ~
Erdoğan "Başkanlık sistemi"ne ikna konuşmalarına devam ediyor. Yeni anayasayla ilgili "Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir, şimdi biz yerliye ve milliye dönüyoruz" dedi, "Özerklik kurmaya çalışanların başına bu dünyayı yıkarız" diye devam etti.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Congresium'da, Türkiye Anayasa Platformu'nun düzenlediği "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" temalı programda konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

'MİLLETİMİZ KONUYA EL KOYDU'

"Bu mesele herhangi bir kurumun ve şahsın değil, bizatihi milletimizin meselesidir. Bu meseleye hassasiyet sahibi sivil toplum kuruluşlarımızın öncülük etmesi herhangi bir meselesi değildir. Toplum yeni anayasaya sivil toplum kuruluşlarınca sahip çıkıyor. Demokrasiye inanan herkesin milletin talebine saygılı olması gerekir. Yeni anayasa meselesi milletimizin güçlü bir talebi haline dönüşmüştür. Milletimiz, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla artık konuya el konmuştur. Yeni anayasa süreci artık hızla başlamıştır. Bu mesele millidir, yerlidir. Milli olan her meselede cumhurbaşkanı olarak ben de varım, bunu açıkça söylüyorum. Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir, yerli değildir. İthal mantıklar bize hakim oldu. Şimdi biz yerliye ve milliye dönüyoruz."

'MEVCUT ANAYASA DAR GELİYOR'

"Biz yeni anayasa dedikçe birileri bundan çok ciddi anlamda rahatsız oluyor. Mevcut anayasa yıllar içinde yapılan tüm tadilatlara rağmen hala 1960 ve 1980 darbelerin ruhunu yaşayan millete karşı güvensizliğin bir eseridir. Eskilerin deyişiyle tatbiki mümkün olmayanın ıslahı da mümkün olmaz... Bu işe asıl sahip çıkması gereken muhalefetin tam tersi bir tutum içinde olduğunu görüyoruz. 2011 seçimlerinin ardından bu konuda ciddi bir adım attık. Grubu bulunan her partinin eşit katılımıyla bir komisyon oluşturduk. Amacımız herkesin katılımıyla mümkün olan bir anayasa metninin ortaya çıkmasını sağlamaktı. Ama onlar anayasayı oluşturmak değil engellemek şeklinde hareket ettikleri için bu çalışmalar akamete uğradı. Yeni seçimler yapıldı. Mevcut anayasa veya anayasalar bu vücuda dar geliyor. Artık bunu kaldıramıyoruz. Milletimizi temsil eden her platformda yeni anayasa meselesi konuşuluyor, tartışılıyor, gündemde tutuluyor."

'BENİM KİŞİSEL MESELEM DEĞİL'

"Yeni anayasa çağrılarına kulak tıkamak yerine samimi bir şekilde tekliflerin gelmesi lazım. Yeni anayasa için gerek mecliste temsil edilen partilerin, sivil toplum kuruluşların sürece dahil olmalarını özellikle rica ediyorum. Barika-ı hakikat müsademe-i efkardan doğar; yani gerçeğin ışığı farklı fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar. Çoğulcu bir anlayışla yeni anayasanın ortaya çıkmasını arzu ediyoruz. Bizdeki anayasa metinleri dayatılarak, darbe direktifleri olarak hazırlanmıştır. Darbeci anayasalarla hayatımızı geçirdik. Gelin darbecilerin değil bizatihi bu milletin yaptığı anayasayı bizden sonraki nesillere armağan edelim. Bu yeni anayasa ruhu, dili, yöntemi ile milletimizin birikimini, kültürünü, tarihini, özlemlerini yansıtan bir metin olmalı. Yeni Anayasa çalışmaları benim kişisel meselem değildir."

"Nasıl paralel örgütle mücadele ediyorsak, özerklik altında devlet içinde devlet kurmaya çalışanların başına bu dünyayı yıkarız."

 

 

http://haber.sol.org.tr/turkiye/erdogan-ozerklik-isteyenlerin-basina-bu-dunyayi-yikariz-144077

Hits: 846