Genç avukatlara önemli tavsiyeler ve müvekkil ilişkileri için notlar

~ 26.01.2016, Yeni Yaklaşımlar ~

Genç avukatlara notlar, tavsiyeler, öneriler; çok daha iyi avukatların yetişmesinde, hatta hukuk sisteminin bile daha adil yönetilmesine bir nebzede olsun katkı sağlamaktadır.

Yeni mezun avukatların belki de en zorlandığı konulardan birisi de müvekkilleri ile etkili konuşma ve hitap etme teknikleri açısından nasıl yaklaşabileceklerini bilememek. Stajları başladıkları andan itibaren her türlü angarya ile uğraşarak ilk etapta kendilerine zul gözüken işler ile de uğraşsalar da sonradan bunların kendilerine neler kattığını hiçbir işin çıraklığı yapılmadan, ustalığının da yapılamayacağını zaman içerisinde öğreniyorlar.

Aslında  bütün staj süreleri boyunca ve ileri ki dönemlerde serbest avukat olarak bir büroda çalışmaya başlasalar bile, bir müvekkil  ofise geldiğinde kapılar kapandığında neler görüşüldüğünü  nasıl bir üslup ile konuşulduğu,  işin sihirli dokunuş anının nasıl yaşandığını, neler yaşandığını uzun süreler, eğer birazda yırtık değilse öğrenememekteler. Maalesef bu eğitim, ne fakültede ne de staj yapılan yerlerde çoğunluk ile verilmemektedir. Burada meslek etiğimiz açısından bizlere de iş düşmektedir.

Genç Avukatlara Notlar – Müvekkil İlişkileri

Genç Avukatlara Notlar -2

Müvekkil konuşmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir;

Kişisel olarak iş görüşmelerimde, ben önce karşımdaki insanın konuşma detaylarına girmeden önce  nasıl bir yapıda olduğunu anlamaya çalışırım. Sayısal net rakamlar mı, bilgiler mi  ilgisini çekiyor, duygusal doyum mu önemli yoksa ayrıntılar üstündeki hakimiyet mi dikkatini çekeceğini anlamaya çalışarak hangi şapkayı takmam gerektiğine karar vermeye çalışıyorum. Konuşma üslubu olarak ne çok resmi ne de lakayıt, orta karar bir konuşma üslubunun her zaman karşınızdakini rahatladığını ve sizlere de güven duymasında etkili olduğunu düşünüyorum.

Görüşmeye başlamadan önce dış etkenlerin de kişinin sizinle ilgili bir fikir oluşturmasına çok büyük bir katkısı vardır. Giyiminiz kuşamınız, traş veya makyajlı bakımlı olmanız; ofisinizin düzgün, derli toplu ve işiniz ile ilgili literatür araştırma yayınları ile dolu bir kütüphane her zaman müvekkilin ilk aşama fikir oluşturmasında etkili olmuştur. Tabi ki inanlar kıyafetleri ile karşılanır ve bilgisiyle uğurlanır bunu da aklımızdan hiçbir zaman çıkarmamak gerekiyor.

İkinci aşama müvekkile göre taktığınız şapkayla karşı tarafa yol gösterme konusunda  yapacağınız desteği çok ayrıntıya girmeden paylaşmaktır. Gereğinden fazla bilgi vermekte iyi bir vekalet ücreti ile alabileceğiniz işi sizden götürebilecektir. Genç meslektaşlarımızın sıkça yaşadıkları sıkıntılardan biride bazen bu olmaktadır. Çetrefilli bir dava sürecinde işin çözüm aşamasını bilgi birikim tecrübeleriyle daha görüşme aşamasında iken görüp,  gereğinden fazla bilgi verip yani işin çözüm yolunu karşı tarafa bildirince, daha az vekalet ücreti vererek çözümünü bildiği davayı başka bir avukata verebilmektedir.

Gelen müvekkilinizin derdi ne olursa olsun konuşmasını sonuna kadar dinleyin bazı insanlar bir saat boyunca sizlere anlamsız şeyler anlatıp durabilir ama konuşmasının son 15 saniyesinde size işin çözüm yolunu da verebilmektir. Karşılıklı güven anlamında da her insan dinlenmek ister bunu unutmayalım.
Genç Avukatlara Notlar -3
Bazen anlık ekonomik kaygılar nedeniyle müvekkillerin iş süreçlerini uzatıp daha uzun süre ekonomik değer elde etmeye çalışan genç arkadaşlarımızı görüyoruz. Unutmayın bir insanı en fazla bir kere aldatabilirsiniz. Bu işi uzun süreler sağlıklı bir şekilde yürütmek istiyorsanız ve kendi isminizi bir marka haline getirmek istiyorsanız, bazen aza tamah etmeyi de öğrenmek gerekiyor. Uzun sürede bunun meyvesini daha çok yiyorsunuz bunu da lütfen atlamayalım.

En önemlisi  ise bana göre karşımızdaki müvekkilin bir insan olduğunu, duyguları nedeniyle yanlışlar yapabileceğini bazı şeyleri bizlerin tolere ederek saygılarını kazandığımızı unutmayalım.

Saygınlık kazanmanın yolu bazen fedakarlıktan geçer. Tabi fedakarlık ile tavizler vermeyide karıştırmamak gerekiyor. Bu bıçak sırtı dengede işimizin en keyifli yanı çok değişik türde  yapıda insanlar içinde çalışıyor olmamız ve hepsinin bizlere ekleyebileceği birçok tecrübe olabileceğini hep aklımızda bulundurmalıyız.

microdestek.com

Hits: 1040