16.01.2016 RTE Türkiye'sinden manzaralar:

~ 17.01.2016, TARİHE NOT ~

Gündem 130
16.01.2016
RTE Türkiye’sinden manzaralar:

1- Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan
CHP nin iki gün sürecek kurultayı başladı. CHP kurultayında seçime tek aday olarak giren Kemal Kılıçdaroğlu geçerli 990 oyun tamamını alarak yeniden Genel Başkan seçildi. Ancak seçimlerde 248 oy geçersiz çıktı. Bu oyların büyük bölümünün Kılıçdaroğlu’na tepki oyları olduğu belirtildi.

2- Tahran'ın kısaca P5+1 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler'in (BM) 5 daimi üyesi ile Almanya'yı kapsayan grupla nükleer program konusunda uzlaşmaya varmasının ardından İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılacağı açıklandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da görüşmeler yürüten İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yaptırımların bugünden itibaren kaldırılacağını söyledi.

Yaptırımların kaldırılmasıyla İran'ın ülke dışında bulunan ve dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık varlığına tekrar erişimine izin verilecek. Ayrıca İran'ın yeninden uluslararası piyasalara petrol ihracatının da önü açılacak.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise tarafların nükleer program anlaşmasını uygulamaya koymak için doğru yönde adımlar attığını ifade etti.
Anlaşma uyarınca Tahran, nükleer program kapsamındaki santrfüj sayısını önemli ölçüde azaltacak ve Arak kenti yakınlarındaki reaktörlerin faaliyetini tamamen durduracak.

3- Diyarbakır’ın, Çınar ilçesindeki emniyet binasına bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyı PKK’nın silahlı kanadı HPG üstlendi. HPG, “Ölen sivil ve çocuklardan dolayı üzüntü duyuyoruz” dedi.

Açıklamada HDP’nin çağrısı duymazdan gelinerek özür dilenmezken, saldırıda bir değil, en az 30 polisin öldürüldüğü öne sürüldü.

HPG’nin genel çizgisi ve siyasal amaçları gereğince hiçbir zaman sivilleri hedef almadığı savunulan açıklamada, “Bu eylemde de hedef güvenlik kuvvetleridir. Herhangi bir biçimde sivillerin zarar görmemesine özen gösterilmiştir. Ancak buna rağmen bu eylem nedeniyle sivil insanlarımızın yaşamını yitirmiş olmasından dolayı üzüntümüzü vurgulamak istiyor, yaşamını yitiren sivil insanlarımızın ailelerine başsağlığı diliyoruz” denildi.

4- Örtülü ödenek harcamalarında 17 kat artış
Cumhuriyet Gazetesi'nden Çiğdem Toker'in haberine göre, 13 yılı geride bırakan AKP iktidarı boyunca kullanılan toplam örtülü ödenek harcaması, 9.2 milyar TL'yi geçti. 2003 Mart'ında Başbakan olan Erdoğan, bu görevi cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014'e kadar sürdürdü. Resmi verilere göre, bu süre zarfında Erdoğan'ın örtülü ödenekten kullandığı toplam tutar 7 milyar 93 milyon TL'ye ulaştı. AKP'nin ilk bütçe yılı olan 2003 yılında, örtülü ödenek harcaması 103 milyon TL idi. 2015'e gelindiğinde açıklanan 1.8 milyar TL, 13 yıl boyunca örtülü ödenekte 17 katın üzerinde bir artışı ifade ediyor.

5- Çankırı'nın Şabanözü ilçesindeki çorap fabrikasında kimyasal bir maddeden etkilenen 100 işçi hastaneye kaldırıldı. Çankırı Devlet Hastanesine kaldırılan işçilerden 15'inin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

6- Gençler dünyayı tanrının yarattığına inanmıyor
Nüfusun yüzde 40'ının kendini ateist olarak tanımladığı İzlanda'da düzenlenen bir ankete katılan 25 yaş ve altı gençlerin arasında dünyanın Tanrı tarafından yaratıldığını öne süren İncil'deki yaratılış inancını kabul edenlerin oranı yüzde 0 çıktı.
Ankete katılan 25 yaş ve altı gençlerin yüzde 93,9'u, dünyayı Tanrı'nın yarattığına inanmadıklarını, dünyanın 'büyük patlama' (big bang) sonucu oluştuğuna inandıklarını belirtirken, geriye kalan yüzde 6,1'i ise bu konuda herhangi bir görüş belirtmedi.
Anket dini inanç bakımından yaş kuşakları arasındaki farkı da ortaya koydu. Ankete göre, 25 yaş altı İzlandalıların hiçbirisi yaratılışa inanmazken, bu oran 25-44 yaş kuşağında yüzde 10,1'e, 55 yaş üstünde ise yüzde 24,5'e yükseliyor.

7- UBUNTU
Günlerden bir gün, Afrika’da çalışan bir antropolog bir kabilenin çocuklarına bir oyun oynamayı önerir. Oyun basittir. Çocukları belirli bir yerde yan yana sıraya dizer ve açıklar. Herkes karşıdaki ağaca kadar tüm gücüyle koşacak ve ağaca ilk ulaşan birinciliği kapacak. Ödülü ise yine o ağacın altındaki güzel meyveleri yemek olacak.
Çocuklar oyuna hazır olunca, antropolog oyunu başlatır. İşte o anda bütün çocuklar el ele tutuşur ve beraberce koşarlar. Hedef gösterilen ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar. Antropolog şaşırır ve çocuklara neden böyle yaptıklarını sorar. Aldığı cevap hayli manidardır; “Biz “UBUNTU” yaptık: Yarışsaydık, aramızdan sadece bir kişi yarışı kazanacak ve birinci olacaktı. Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir? Oysa biz ubuntu yaparak hepimiz yedik.”
UBUNTU; bizim dilimizde “BEN, BİZ OLDUĞUMUZ ZAMAN ‘BEN’İM” demek.

8- Böyle bir ortamda, Türkiye'de tek adam yönetimi devam ediyor.

 

Av. Başar Yaltı

TARİHE NOT | Tüm Yazıları
Hits: 851