CHP liderinden bir hukuk zaferi daha

~ 03.01.2016, Yeni Yaklaşımlar ~
Mahkemeden tazminata ret: Konuşması değil konuşmaması tepkiye yol açar.
 

Mesut Hasan BENLİ / Hürriyet - 4 eski bakanın yolsuzluk iddiasıyla Yüce Divan’a gönderilmesini engelleyen Meclis komisyonunun AK Partili üyelerinden Ayşe Türkmenoğlu’nun kendilerini eleştiren CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na açtığı tazminat davası reddedildi. Mahkeme kararında “Muhalefet liderininin konuşması değil konuşmaması tepkiye yol açar” denildi.

Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun AK Partili üyelerinden Ayşe Türkmenoğlu’nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açtığı tazminat davasını reddetti.

17 - 25 Aralık soruşturmalarda adı geçen 4 bakan için kurulan komisyon, bakanları Yüce Divan’a sevk etmemişti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da grup toplantısında komisyonun AK Partili üyelerin adını sayarak, “Bu milletvekilleri hırsızların hamiliğine soyunmuş milletvekilleridir arkadaşlar herkes bunu böyle bilsin. Siz de ahlak var mı, siz de vicdan var mı, sizde iman var mı? 9 kişiye söylüyorum, sizde ahlak, sizde namus sizde şeref var mı?” demişti.
AK Partili Ayşe Türkmenoğlu, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle Kılıçdaroğlu aleyhine Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştı.

SÖZLER KIRICI AMA

Mahkeme, Türkmenoğlu’nun tazminat talebini reddetti. Gerekçeli kararda özetle şu saptamalara yer verildi:

”Dava konusu sözler kırıcıdır, sert üslup kullanılmıştır. Ancak konuşmanın yapıldığı yer ve sebebi önemlidir. Davacı soruşturma açılması talebinin reddi yönünde oy kullanan 9 kişiden birisi olan milletvekili sıfatıyla anılmıştır. Verdikleri karara gösterilen tepkiyi tahamülle karşılamasını gerektiren mevkidedir. Aksi yönde verilecek bir karar çoğunluğun azınlığa tahakkümü ve muhalefetin sesinin kısılması sonucunu hasıl edecektir.

Tartışılan hadiseler ve alınan kararla ilgili olarak ana muhalefet liderininin konuşması değil konuşmaması tepkiye yol açar.

Davalının kamuoyuna mal olan bir konuda soruşturma açılmasının engellenmesine gösterdiği tepki sebebiyle bir müeyyide ile karşılaşması yukarıda sayılan hürriyetlerin (düşünce ve ifade hürriyeti) sınırlanmasına demokratik ülkede en önemli kurum olan muhalefetin susturulmasına yol açar.
Komisyon üyesi AK Partili Yılmaz Tunç’un Kılıçdaroğlu’na açtığı davayı da yine aynı mahkeme şu gerekçelerle davayı reddetti:

MUHALEFETE SINIR GETİRİR

“Ana muhalefet partisi başkanın sert üsluplu da olsa tepkilerinin tazminat baskısı ile engellenmesi halinde demokratik rejimden uzaklaşıp çoğunluğun tahakkümüne yol açılacağı, siyasi parti faaliyetlerine sınır getireceği, ana muhafelet partisinin meclis soruşturması komisyonu kararına karşı savunduğu fikirler istikametinde sessiz kalması değil, tepki göstermesinin beklendiği, aksi halin tabanı ve kamuoyu önünde görevini layıkı ile yerine getirmediği inancını doğabileceği kanaatiyle dava reddedilmiştir."

O DAVALAR DA REDDEDİLMİŞTİ

KOMİSYON üyeleri AK Parti Bursa Milletvekilleri İsmet Su, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, Konya Milletvekili Mustafa Akış, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz’ün Ankara 6. Hukuk Mahkemesinde Kılıçdaroğlu aleyhine açtıkları tazminat davaları da reddedilmişti.

 

CHP liderinden bir hukuk zaferi daha

http://www.gercekgundem.com/siyaset/180068/chp-liderinden-bir-hukuk-zaferi-daha

Hits: 815