Mahkemeden vatandaşı sevindirecek ATM kararı

~ 25.12.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

İzmir Karşıyaka’da yaşayan Şevki Torni’nin 2008 yılında bir bankanın ATM’sine kurulan düzenekle ele geçirilen kartı nedeniyle uğradığı zararın karşılanması için başlattığı hukuki mücadeleyi kazandı.İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin reddettiği davada Yargıtay’ın “Bankalar ATM üzerinden dolandırıcılık yapılmasını engelleyecek önlemler almadığı için kusurlu” kararı vermesi yerel mahkemeyi de kararından döndürdü. İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Yargıtay’ın kararına uyarak zararı bankanın karşılaması gerektiğine hükmetti.


7 YILLIK MÜCADELE

Torni’nin hukuk mücadelesi şöyle gelişti: “2008 yılında Şevki Torni, bir bankanın ATM’sinden para çekmek istedi. Pazar günü olması nedeniyle bankanın kapalı olmasını fırsat bilen kredi kartı dolandırıcıları, ATM’ye düzenek kurmuştu. Bu düzenek sayesinde ATM’yi kullanan Torni’nin kartı ele geçirildi. Kartının ATM’de alıkonulması sırasında, ekranda ‘Kartınızda arıza var, kartınız bloke edildi’ yazısını görünce sorun çıkmayacağını düşünen Torni, daha sonra kredi kartı aracılığıyla tüm maaşının çekildiğini görünce, kartının çalındığını anladı.


Torni ekranda çıkan uyarı yazısının kendisini yanılttığını belirterek mahkemeye başvurdu.

Torni’nin avukatı Murat Fatih Ülkü de tüm maaşını kaybederek mağdur duruma düşen Torni’yi ekranda çıkan uyarı yazısının yanılttığını savunarak, bu konuda bankanın da sorumlu olduğunu ifade etti. Ancak İzmir 8. Asliye Ticaret Mahkemesi davayı reddetti. Bunun üzerine, avukat Ülkü konuyu Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, “Bankaların ATM’ler üzerinde dolandırıcılık işleminin yapılmasına engel teşkil edecek önlemleri almaması nedeniyle kusurlu olduklarının kabulü gerekir” yönünde karar vererek, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. 7 yıl süren yargılama süreci sonucunda İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi Yargıtay’ın Torni’nin lehine verdiği karara uydu.”

BANKALAR DAHA ÖZENLİ OLMALI

HUKUK mücadelesinden vazgeçmeyen Şevki Torni ise maddi kaybının yanı sıra davada ısrarcı olmasının nedenini bankaların müşteri güvenliği için daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurgulamak olarak açıkladı. Torni’nin avukatı Murat Fatih Ülkü ise ATM’lerin kullanımının her geçen gün yoğunlaştığını ve bankaların da şubeye girmeden ATM kullanılmasını özendirdikleri hatırlatarak şöyle devam etti “ATM’lerin güvenliği çok önemli hale geldi. Oysa ne yazık ki, son teknolojik cihazların ve güvenlik uygulamalarının geçerli olduğu günümüzde, kredi kartı hırsızları adeta ATM’lerden yardım almaktalar. Banka karşısında ekonomik açıdan zayıf yurttaşların; bankacılık sistemine, kurulan ATM’lere güvenmeleri, bankanın gerekli önlemleri aldığını düşünmeleri normaldir. Bu mahkeme kararı ile bankaların sorumluluğuna işaret edilmiş oldu. Bundan sonra, bankaların ATM’ler kullanılarak yapılan dolandırıcılıklara karşı güvenlik önlemlerini arttırmaları beklenmelidir.”


http://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/mahkemeden-vatandasi-sevindirecek-atm-karari/112664

Hits: 861