Yargıtay'dan yoksulluk kriteri: Asgari ücret yoksulluğu ortadan kaldırmaz

~ 24.11.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Hayati ARIGAN / GAZETE HABERTÜRK

Adana Aile Mahkemesi, bir boşanma davasında o tarihte çalışmayan kadına, kocasının aylık 300 TL yoksulluk nafakası ödemesine karar verdi. Boşanma davasından sonra kadın, SGK’lı olarak bir işe girdi. Eski koca bunun üzerine “yoksulluk nafakasının kaldırılması” için dava açtı.

2014 yılında emekli olduğunu, herhangi bir geliri ve gayrımenkulu bulunmadığını ve emekli maaşı ile geçinmeye çalıştığını belirten eski koca, eski eşinin 2012 Ekim’inde işe girdiğini belirterek, yoksulluk nafakasının kaldırılmasını istedi. Mahkeme kocanın talebini kabul etti, 300 TL yoksulluk nafakasını kaldırdı.

Asgari ücretle çalışan kadın dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Dosyaya bakan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararı bozdu. 3. Daire; kararında “Geçici işlerde çalışmak yoksulluk nafakasının kaldırılmasını gerektirmez. Boşanmadan sonra SGK’lı işe girmiştir. Günümüz ekonomik koşullarında aldığı nafaka ile geçinmesi mümkün olmadığına göre işe girip çalışması zorunluluk arzetmektedir” dedi. Yargıtay asgari ücretin yoksulluğu ortadan kaldırmayacağını da kaydetti.

 

http://www.haberturk.com/gundem/haber/1157607-yargitaydan-yoksulluk-kriteri-asgari-ucret-yoksullugu-ortadan-kaldirmaz

 

Hits: 812