Yargıtay, boşanmadan önce malları eşinine yapan kocayı haklı buldu

~ 16.11.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Boşanmadan önce taşınmaz malları eşinin üzerine yapan koca parasız kaldı. Yargıtay eski kocayı haklı buldu
Fevzi ÇAKIR

Yargıtay, 2001 yılında Medeni Kanun değiştirilmeden önce evini ve arsasını karısının üzerine yaptıktan sonra, boşanınca ortada kalan kocanın imdadına yetişti. Yargıtay, boşandıktan sonra karısının üzerine yaptığı evi ve arsayı geri almak isteyen kocanın katkı payı alması gerektiğine karar verdi.

Yargıtay'ın kararına konu olan olay, 2008 yılında Ankara'da yaşandı. 2007 yılına kadar Almanya'da bir oto yedek parça fabrikasında çalışan M.A., 2008 yılında yurda döndü. M.A., Almanya'da kazandığı parayla, Ankara'da eşinin üzerine bir ev ve bir arsa aldı. Ancak, giderek artan tartışmalar nedeniyle çift bir süre sonra boşandı. Boşanma sonrası ev ve arsanın eski eşinin üzerinde kalması nedeniyle, M.A. maddi sıkıntı yaşamaya başladı.

"32 YILLIK BİRİKİMİM"

Bunun üzerine M.A., karısının üzerine yaptığı evi ve arsayı geri almak için dava açtı. Ankara 11. Aile Mahkemesi'nde görülen davada M.A. şu savunmayı yaptı:

"Eski karım ev kadınıdır. Evin parasının tamamını kendim ödedim ve eski karımın hiçbir katkısı olmadı. Ancak benim karıma olan sevgim ve güvenimden dolayı evi üzerine yaptırdım. Şu anda geçim sıkıntısı çekiyorum. 32 yıllık çalışmam ve birikimlerimden elimde hiçbir şey kalmadı, tamamı eski karımda bulunuyor."

Eski eşi de dinleyen mahkeme, davanın reddine karar verdi. Bu karar, M.A. tarafından temyiz edildi.

YARGITAY BOZDU

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, "Ailede eşlerin birbirlerine olan karşılıklı güvenleri esastır. Karşılıklı güven, örf ve adet, aile bütünlüğü kavramı ve olağan yaşam koşulları gereği eşin birinin diğerine para intikal ettirmek suretiyle mal edinmeleri mümkündür. Bu nedenlerle davanın (2001 yılındaki Medeni Kanun öncesinde) mal ayrılığı rejimi döneminde edinilen taşınmazlardan (ev, arsa) kaynaklanan tapu iptali ve tescil olmadığı takdirde, katkı payı alacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır" denildi.

KOCA PAY ALACAK

Yargıtay'ın bozma kararına karşın yerel mahkeme ilk kararında direndi. Bunun üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Böylece Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin kararı kesinleşmiş oldu. Yeniden yapılacak yargılamada yerel mahkeme, davacı kocaya söz konusu ev ve arsadan belirli bir pay verilmesini kararlaştıracak.

 

Habertürk

 

 

Hits: 1147