Artvinliler de dağa çıktılar: Cerattepe Direniş Noktası

~ 20.08.2015, Nazım ALPMAN ~

Geçen hafta sonu Artvin’de yapılan Çevre İçin Medya Çalıştayı’nda çok sayıda değerli tebliğ sunuldu, deneyimler aktarıldı, mücadele aşamaları ve sonuçları tartışıldı. Çalıştay sonunda topluca eylem alanına gidilerek “Cerattepe Direniş Noktası” ziyaret edildi.

Elbette en fazla etkiyi sonuncusu yaptı.

Ben de oradan başlamalıyım. Artvin merkezden 15 km mesafedeki Cerattepe, Genya Dağı’nın doruklarında bulunuyor. Ünlü Kafkasör Yaylası’nı geçtikten sonra biraz(!) tırmanıyorsunuz.

Artvin zaten kayak pisti olabilecek eğim üzerinde kurulu olduğundan dik rampası olmayan bir bölgesi yok. Cerattepe’ye de öyle çıkıyorsunuz. Küçük bir ahşap kulübe, ortasında odun ateşi olan bir çardak, dört tarafında çepeçevre banklar ve bütün ağaçlarda buranın bir direniş noktası olduğunu anlatan pankartlar. Bir şenlik yeri…

22 Haziran 2015’ten bu yana Artvinliler Cengiz Holding’in dozerlerine karşı gece-gündüz 24 saat memleketlerini koruma nöbeti tutuyorlar. Milletine karşı en ulvi(!) hisler besleyen bu holdingin patronuna da isim takmışlar:

-Ahlaksız Memet!

Daha önce iki yabancı firmayı buradan kovan, altın madeni işletme izinlerini iptal ettiren Artvinliler, “şimdi sıra bunlarda” diyerek direniyorlar. Dikkat ederseniz “çevreciler” değil de “Artvinliler” diye yazıyorum. Çünkü bugünlerde Artvinli olmak doğrudan çevreci olmak anlamına geliyor. Dağ başında nöbet tutanlar da Genya dağının köyleri ve köylüleri… Elbette bir araya geldikleri bir “çatı örgütü” var: Yeşil Artvin Derneği!

Dernek Başkanı Neşe Karahan çalıştayda mücadele aşamalarını anlattı. Artvin’de ne mutlu ki, “bir avuç çevrecinin” derdi değil bu eylem. Bütün Artvinlilerin tam desteğine sahip, bu yüzden de etki gücü çok yüksek. Örneğin mahkemeye başvurup dava açmak için kimi zaman 10 bin, kimi zaman 15 bin lira harç yatırmak gerekiyor. Bu meblağı da Artvinliler kendi aralarında toplayıp, yatırıyorlar. Devletin Orman bakanlığı var, ormanları koruyup geliştirsin diye… Ama o bakanlık ormanların yağmalanması için zehirli maden çıkartacak olanlara izinler veriyor. Artvinliler de korumak için canlarını dişlerine takmış direniyorlar!

1974 yılında Maden Tetkik Arama Kurumu (MTA) bu bölge için hazırladığı raporda “maden çıkartılması mümkün değildir” demiş. Çünkü eğim çok fazla, heyelan ve göçük riski çok yüksek!

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, “Doğu Karadeniz Bölgesi eğim ortalaması yüzde 74’tür” dedi:

-Bu eğimde maden ocağı açmak, yol inşaatı yapmak çok tehlikelidir!

Oğuz Hoca coşkulu sunumunda, Karadeniz Bölgesi’nin hunharca nasıl yağmalandığını belgelerle ortaya koydu. Orman içlerinde yapılan HES’ler için açılan kanalların doğal yaşamı ne hale getirdiğini sergiledi. Yaşam alanlarında eskisi gibi yaşamak için bu yapay kanalları geçmeye çalışan ceylanların boğulup öldüklerini anlattı. Fotoğraflarını da gösterdi.

Kurdoğlu Yeşil Yol için geleceğin tehlikelerini de anlattı:

-Kışın bizim bölgemizde ölümler olmaz. Çünkü kimse dağlara çıkmaz. O yükseklikte insan yerleşimi ve yaşamı yoktur. Ama bu yeşil yol ile yüksek dağlar yerleşime açıldığında çok fazla çığ felaketi olacaktır!

Bunlar insanı ve yaşamı dikkate alanların anlayabileceği bilimsel tespitler. Gözleri paradan başka bir şey görmeyenlerin ise katiyen anlayamayacağı şeyler.

Ortadoğu’nun zenginlerine sadece Ordu’da 50 milyon dolarlık gayrimenkul satıldığını yine Oğuz Hoca söyledi. Para ile ülke sevgisi arasındaki bağlantıyı da bir güzel izah etti:

-Bize ‘hain’ diyorlar, kendileri her şeyi para ile yaptıklarından, bizi de kendileri gibi sanıyorlar!

Artvin ve Cerattepe, Türkiye’nin içinde bulunduğu karamsar ortamda, sadece direniş değil bir nefes alma noktası olarak öne çıkıyor. İnsan onurunun yükseklerde dalgalanan bayrağı… Bu bayrak için Artvinliler dağa çıkıp bekliyorlar:

-Cerattepe Direniş Noktası!

Nazım ALPMAN | Tüm Yazıları
Hits: 1221