İzinsiz reklam mesajlarına ağır ceza geliyor

~ 30.03.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Cep telefonu kullanıcılarının şikayetlerine neden olan izinsiz firma reklamlarına 50 bin TL ceza gelecek. Uygulama 1 Mayıs'ta başlıyor.

Bezdiren reklam mesajları 1 Mayıs'tan itibaren tarih olacak. 23 Ekim 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanan, 1 Mayıs 2015'te yürürlüğe girecek olan yasayla telefonlara ve e-posta kutularına, izinsiz reklam mesajı gönderilemeyecek. Tüketicinin izni dışında reklam ve pazarlama mesajı gönderenler önce uyarılacak, daha sonra ise 50 bin liraya kadar ceza verilecek. Yasaya göre internet ve cep telefonu üzerinden ticari elektronik iletiler sadece tüketici onayı halinde gönderilebilecek. Bu onay yazılı veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek. Onay almadan mesaj ve ileti gönderenlere 1000 liradan 5 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. İzinsiz iletiler birden fazla kişiye gönderildiğinde ceza 10 kata kadar artacak ve 50 bin liraya ulaşabilecek.

Abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama, siyasi propaganda veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapılamayacak.


NUMARASINI VEREN ONAYLAMIŞ SAYILACAK


Alıcının kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla iletişim bilgilerini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik ile ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmayacak. Başka bir deyişle, herhangi bir mağazada tüketicinin iletişim bilgilerinin alınması, onay alınması anlamına da gelecek. Esnaf ve tacirlere önceden onay alınmaksızın ticari elektronik iletiler gönderilebilecek. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayı reddedebilecek. İşletmeciler; kendi sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızın elektronik haberleşme vasıtalarının kullanılması suretiyle doğrudan pazarlama veya cinsel içerik iletimi gibi maksatlarla istek dışı haberleşme yapamayacak. İşletmeler, siyasi propaganda faaliyetinde de bulunamayacak.


'ONAY İÇİN RÜŞVET TEKLİF EDİYORLAR'


İzinsiz SMS yasağının başlamasına bir ay gibi kısa bir zaman kala, şirketlerin tüketicilerden onay yarışı da hız kazandı. Firmalar, elektronik posta adresi veya cep telefonu numarası bulunan tüketicilere ulaşarak, SMS'e izin vermeleri için çekilişle cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar gibi ürünler teklif ediyor. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Firmalar en ucuz reklam yöntemi olan SMS ve e-posta göndermeye devam etmek için bugünlerde tüketicileri SMS yağmuruna tutuyor. Çekilişle bazı ürünler vereceklerini beyan ediyor, adeta rüşvet teklif ediyor. Tüketicilere bu vaatlere kanıp istenmeyen mesaja izin vermemelerini tavsiye ediyoruz. Çekilişler için Milli Piyango İdaresi'nden izin almak gerekirken kurum ve kuruluşlar şimdiden yasayı delmeye çalışıyor" diye konuştu.,


Telefonda 'evet' deyince 600 liralık fatura ödedi


Telefonla alınan onay, bir tüketicinin dev bir faturayla karşılaşmasına sebep oldu. Dava konusu olan olay, Antalya'da yaşandı. 15 yıldır sabit telefon kullanıcısı olan Gökhan Yıldız adlı esnaf, yoğun iş saatinde telefonla arandı. Arayanların, abonesi olduğu şirketten olduğunu sandı. Arayan görevli, kendisinden bazı teyitler istedi. Gökhan Yıldız ise, müşteri yoğunluğu olan bir saatte gelen aramanın bir an önce bitmesini istediği, arayanın da abonesi olduğu şirketten olduğunu sandığı için, sorulan soruların tamamına 'evet' cevabı verdi. Hatasını ise 45 gün sonra gelen 600 liralık fatura ile anladı. İtiraz için arandığını sandığı şirkete giden Yıldız, "Başka bir şirkete bilmeden abone olmuşum. 15 yıllık şirketimle ilişkim kesilmiş. Ben ofisimi 22.00'de kapatırım ve faks cihazım yok ama o saatten sonra faks gönderdiğim, telefon kullandığım iddia ediliyordu. Bilmeden onay verdiğim sabit telefon şirketi, benim adımın üzerine sahte imza atmış. Bu hattan yüklü telefon görüşmeleri yapılmış ve 600 lira fatura gönderilmiş" dedi. Yıldız yargıya başvururken, Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Bu tür olaylarla çok karşılaşıyoruz. Telefonla sözleşme yapılmaz. Bunun için vatandaşın yerine sahte imza atarak suç işlemişler. Tüketicilere tavsiyemiz, bilmedikleri kurum ve kuruluşlarla telefonda konuşma yapmasın, yüz yüze görüşme talep etsin. Tüketicilerin çoğu haklarını bilmiyor. Hukuk arama dönemi de çok problemli. Tüketicilere büyük görev düşüyor" dedi.
 


Hits: 1303