Dünya 'dan Haberler 29

~ 30.10.2012, Ali ER ~

Cumhuriyetin 89ncu Yılında ilkleri (!) gördük.

Cumhuriyetimizin 89ncu yılında Halkın Meclisi Halka karşı polis korumasına alındı. Halkın Ata’sıyla buluşmasını durdurmak isteyenler en güzel cevabı aldı. Gaz da barikat da işe yaramadı. Halkımız zincirlerini kırdı, barikatları deldi geçti Ata’sına yürüdü...
Dünya basınında da Türkiye ile ilgili dikkat çekici değerlendirmelerin olduğu bir haftayı geride bıraktık. Cumhuriyetin 89ncu Yılında Dünyadan Haberlere de Sayın Utku Çakıözer’in Türkiye’nin Küresel düzeyde durumu ortaya koyan “Eşitsizlik Uçurumu“ başlıklı yazısı ile başlayalım.  
Ayrıca "Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerdeki kamuoyu eğilimlerini iyi okuyan ABD, bölgede kendine bağımlı ve çıkarlarına hizmet eden hükümetler kurmak istiyor.” Diyen ABD'li muhalif düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky’i de göz ardı edemeyiz bu hafta…
“Eşitsizlik Uçurumu“
Mustafa Kemal Atatürk bu Cumhuriyeti kurarken, ideallerinin başında Türk kadını ile erkeğini eşit statüye getirme fikri vardı.
Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) önceki gün yayımlanan 2012 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu, yüzüncü yılını görkemli projelerle kutlamaya hazırlandığımız ülkemizde kadınların siyasi, ekonomik ve toplumsal hayata erkeklerle eşit katılımı konusunda ne kadar yol katedebildiğini bilimsel biçimde ortaya koyuyor.
Eşitsizlik giderek artıyor
Rapora göre, Türkiye kadın-erkek eşitliğinde 135 ülke arasında 124. durumda. İçinde yer aldığı Avrupa ve Orta Asya bölgesi ülkeleri arasında ise sonuncu sırada. Dikkat çekici olan nokta cinsiyet eşitliği konusunda geçmiş yıllara kıyasla Türkiye’nin geri gitmekte oluşu. 2006 yılı raporunda 115 ülke arasında 105. sırada olan Türkiye, bu yıl 124. sıraya düşmüş durumda.
Ekonomik hayatta kadının adı yok
Rapor her ülkede erkek ile kadın arasındaki uçurumun derecesini dört kategorideki istatistiklere göre belirliyor. Bu dört alt başlığa geçildiğinde, kadınların ekonomik hayata katılımı ve fırsat eşitliği konusunda (iş yaşamında kadın/erkek oranları ve cinsiyetler arası maaş eşitsizliğine göre hesaplanıyor) dünya sıralamasında 129. sırada olduğumuz gerçeği ile karşı karşıya kalıyoruz. Yani sondan altıncı. Geçen yıla göre (sondan üçüncüydük) küçük bir iyileşme gözlense de 2006’daki 106.’lıktan epey aşağılardayız.
Eğitimde düşüş var
Eğitim alanında da benzer biçimde eşitsizlik artmış durumda. 2006’da 92. sırada olan kadınların eğitime erişimi (ilk, orta ve üniversite eğitimine katılım oranları ile okuma yazma bilen kadınların yüzdesi alınarak hesaplanıyor) konusunda Türkiye bu yıl 108. sırada.
İlerleme sağladığımız tek konu ise sağlık (kız ve erkek doğum oranları ile ortalama hayat süreleri dikkate alınarak hesaplanmış) alanında. 2006’daki 85.’likten, bu yıl 62. sıraya yükselmişiz. Dünya ortalamasının üzerinde olduğumuz tek kategori bu.
Kadınların siyasi hayata katılımı (parlamentoda ve hükümette kadınların oranı esas alınıyor) kategorisinde ise yerimizde saymışız. 2006 yılında 96. sıradayken, bu yıl 98. sıraya inmişiz.
***
Cinsiyet Uçurumu Raporu ile birlikte bu ay içinde açıklanan toplam üç uluslararası rapor da bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin nasıl bir doğrultuya girdiği hakkında bizlere sağlıklı bir fikir verebilir:
1. AB İlerleme Raporu: Türkiye’de özgürlükler, özellikle de ifade özgürlüğü konusunda kaygılarının arttığını vurguladı.
2. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ): Cezaevinde 68 gazeteci bulunduran Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda İran ve Çin’i bile geride bırakarak sonuncu olduğunu duyurdu.
3. WEF Cinsiyet Eşitlik Raporu: Kadın-erkek eşitsizliğinde dünyada 124., içinde bulunduğumuz Avrupa ve Orta Asya bölgesinde ise sonuncu olduğumuzu açıkladı.
BBC'den çarpıcı makale...
İngiliz haber kuruluşu BBC, yayınladığı bir makalede Türkiye'de laikliğin tehdit altında olup olmadığını sorguladı. Arash Dabestani, Pınar Sevinçlidir ve Ertuğrul Erol imzalı makale, "1923'te Cumhuriyet'i kuranlar şimdi mezarlarında ters dönüyor olabilir" sözleriyle başladı...
İşte o makale...
'Türkiye'de laik sistem tehlikede mi?'
“1923’da Cumhuriyet’i kuranlar şimdi mezarlarında dönüyor olabilir. Türkiye’nin net çizgilerle laik ve ulusalcı bir devlet olarak devlet olan Türkiye'nin vizyonu sorgulanıyor. Bu sadece bir devlet ya da din ayrılığı değil aynı zamanda dinin kamusal yaşamın tüm alanlarından kaldırılması sorgulanıyor”
'Suriye'yi kişisel mesele yaptı'
Guardian gazetesi Türkiye ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la ilgili hazırladığı özel dosyasında Kürt meselesinden, Suriye politikasına kadar birçok konuya değiniyor.
Simon Tisdall’ın kaleme aldığı dosyada Suriye krizi, ekonomi ve Kürt meselesinin Erdoğan’ın iktidarına etkisi inceleniyor.
Yazar, makalesine 'destekçilerinin Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra ülkenin en büyük devlet başkanı olarak gördüğü kişi' ifadesini kullandığı Başbakan Erdoğan’ın parti kongresinde yaptığı konuşmayla başlıyor.
Ülkenin yarısının muhalif olduğu hatırlatılıyor
Makalede, Erdoğan'ın kongrede söylediği ‘Türkiye’nin Müslüman ülkelere örnek olduğu’ sözleri hatırlatılırken seçim sonuçlarından yola çıkılarak ülkenin yarısının muhalif olduğu ifade ediliyor.
'Türkiye Şam yolunda tökezledi'
İngiliz gazetelerinde bugün, Türkiye'nin Suriye politikasına dair analizler dikkat çekiyor. Guardian Gazetesi, Türkiye'nin son dönemde Suriye politikasında değişikliğe gittiğini yazdı. Financial Times Gazetesi ise yorumunda "Türkiye, Şam yolunda tökezledi" ifadesini kullandı.
İngiliz gazeteleri, Türkiye'nin Suriye politikasını irdeleyen analizlere yer verdi.
Guardian Gazetesi, sınırda tampon bölge oluşturulması ve uçuşa yasak bölge ilan edilmesi taleplerinin reddedildiğine hatırlatarak, "Türkiye, ABD ve Avrupalı müttefikleri tarafından yüz üstü bırakılmış gibi hissediyor" yorumunda bulundu.
"Türkiye, Suriye'deki yangında büyük yaralar aldı" ifadesini kullanan gazete, Ankara'nın son dönemde tutum değiştirdiğini yazdı.
CPJ: Türkiye'de basın özgürlüğü krizde
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi, Ekim 2012 tarihli özel basın özgürlüğü raporunda Türkiye’deki basın özgürlüğünün ‘kriz’ seviyesine ulaştığını belirtti. CPJ’in “eleştirel yazılarıyla Başbakan Erdoğan’a göre çizmeyi aştı” ifadesini kullandığı köşe yazarı Nuray Mert de raporda ‘Doğru Söylemenin Onuru’ adlı bir makale kaleme almış. Mert, “Birçok şekilde tehdit edildiğimi hissediyorum” ifadesini kullandığı yazısında, “Nefret dolu cinsiyetçi mesajlar alıyorum, seyahat ettiğimde esrarengiz bir biçimde bavulum karıştırılıyor, özel telefon görüşmelerim dinleniyor” diyor.
 Chomsky'dan 'Arap Baharı' yorumu
ABD'li muhalif düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky, ABD'nin 'Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde kendine bağımlı ve çıkarlarına hizmet eden hükümetler kurmak istediğini söyledi.  Kahire Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda konuşan Chomsky, "Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerdeki kamuoyu eğilimlerini iyi okuyan ABD, bölgede kendine bağımlı ve çıkarlarına hizmet eden hükümetler kurmak istiyor. ABDMısır'da devrik lider Hüsnü Mübarek rejimi benzeri bir sistem inşa etmeyi hedefliyor" diye konuştu.
Amerikan yönetiminin, kendi varlığını bölgede devam ettirmeyi demokrasinin uygulanmasından daha çok istediğini vurgulayan Chomsky, "Gazze'de
2006 yılında yapılan demokratik seçimlerde sandıktan Hamas hükümeti çıkmasına rağmen, ABD ve İsrail seçim sonuçlarını kabul etmedi. Avrupa Birliği'ni de seçimleri tanımaması yönünde teşvik etti" dedi.
"Bu, Başbakan Erdoğan'ın ülkesi..."
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone'nin, PKK ile mücadelede Usame Bin Ladin'in öldürülmesinde kullandıkları yöntemleri Türkiye ile paylaşma önerisine Başbakan Erdoğan'ın verdiği olumsuz yanıtı değerlendirdi. Dempsey, "Bu, Başbakan Erdoğan'ın ülkesi, onun bu konuya yaklaşımını sorgulayamam. İşini de gayet iyi yapıyor" dedi.
"Suriye'deki krize yanıt olarak Türkiye'ye ilave güçler konuşlandırıp konuşlandırmadığınız konusunda, Türkiye'ye, özellikle insani yardım bölgeleri, balistik füze savunması ve ayrıca onların (Türklerin) istikrarsız bir kuzeydoğu Suriye ve PKKile ilintili terörle mücadele kaygıları konularında birlikte planlamalar yapmak için ekipler gönderdiğimiz zamanlar oldu. 
ABD: Türkiye'ye asker gönderdik
Avrupa’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı General Mark Hertling, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye’ye yakın zamanda “az sayıda” asker gönderdiklerini açıkladı.
Hertling, Washington’daki bir kahvaltılı toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’ye gönderilen askerlerin istihbarat paylaşımında bulunduğunu söyledi. Komutasında muharip gücü bulunmayan Hertling, askerlerinin Türkiye'den talep gelmesi halinde, tahliye operasyonlarında kullanılabileceğini; bunun için de helikopter, kamyon gibi lojistik destek unsurlarına ihtiyaç duyulacağını belirtti.
"Ancak şu ana kadar bana böyle bir talep ulaşmadı" diyen Hertling, Türkiye'nin yaklaşan kış şartları nedeniyle kaygılı olduğunu ifade etti. ABD’li komutan, "Ekim ayındayız. Türkiye, yaklaşan kış ve sınırdaki insani krizle nasıl başa çıkacağı konusunda oldukça endişeli" diye konuştu.
Suriye için Türkiye'de
ABD Genelkurmay Başkanı yardımcısı James Winnefeld Ankara'ya geldi.Genelkurmay karargahında yapılacak görüşmelerin ana gündemi istihbarat paylaşımı ve Suriye var. Görüşmelerin gündem maddeleri arasındaPKK ile mücadele, ABD ile istihbarat paylaşımı var. Ayrıca Suriye 'deki gelişmeler, olası senaryolara karşı hazırlıklar da masada olacak.
ABD 'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone geçen hafta yaptığı açıklamada, bazı üst düzey askeri temasların olacağını söylemiş " iki ülkenin askeri kuvvetleri yakın temas içinde, tüm olasılıklara karşı çalışmalar yapılıyor " demişti.
'Türkiye açıkça söylemeli!'
Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Esenboğa Havalimanı’na indirilen Suriye uçağına dair Rossiyskaya gazetesine verdiği röportajın tam metnini basın ile paylaştı.

Lavrov, irtibat kurdukları yetkililerin kendilerine uçakta elektroteknik ekipmanların bulunduğunu söylediklerini, uçakta silah ve cephane olmadığını alenen ifade etmelerini rica ettiklerini söyleyerek şimdilik bekleme durumunda olduklarını belirtti.
Dışişleri İran’ın önerisini inceliyor
İran’ın, Suriye’de çatışmaların sona ermesi için hazırladığı çözüm önerisi Ankara’ya ulaştı. Plan Dışişleri Bakanlığı’nda incelemeye alındı. New York’ta geçen ay düzenlenen BM Genel Kurulu sırasında Türkiye, Mısır ve İran arasında gerçekleştirilen “Üçlü toplantı”da üç ülkenin de Suriye’de çözüm önerisi üreterek, diyaloğun sürmesi kararlaştırılmıştı.
Saldırı sonrası Lübnan'da siyasi kriz
Lübnan'da dün düzenlenen bombalı saldırıda istihbarat şefi Vissam el Hasan'ın öldürülmesi ülkede gerilimi tırmandırdı. Saldırıyı protesto eden göstericilere polis ateş etti. Başbakan Necip Mikati'nin istifası ise kabul edilmedi. Lübnan'da Şiiler, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı desteklerken, muhalefet lideri Saad Hariri'nin başını çektiği Sünniler ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.
'Saldırıda Suriye'nin parmağı olabilir'
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Europe-1 radyosuna yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen bombalı saldırının arkasında kimin olduğunun henüz tam anlamıyla netleşmediğini, öte yandan Suriye'nin patlamadaki rolünün ''muhtemel'' olduğunu belirtti.
Lübnan'da ordu 'tank'la uyardı
Lübnan'da İç İstihbarat şefi Vissam el Hasan'ın geçtiğimiz cuma günü başkent Beyrut'ta öldürülmesi sonrasında şiddet olayları devam ediyor. Trablus kentinde çıkan olaylarda 4 kişi yaşamını yitirirken, Beyrut'ta 5 kişi yaralandı. Düzeni sağlamak için devreye giren ordu, Lübnan halkını sorumlu davranmaya çağırdı. "Sert önlemler alacağız" uyarısında bulunan ordu, başkent Beyrut ve tansiyonun yüksek olduğu kentlerde tanklarla gövde gösterisi yaptı.
‘İstihbaratın kaynağı değil, doğruluğu önemli’
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye uçağıyla ilgili istihbaratın ABD’den geldiğinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine şöyle konuştu:
“Bu konudaki sorular daha önce de soruldu. Açık şekilde söylemiştim. İstihbaratın kendi doğası vardır. İstihbaratın kaynağı, menşei ve bu tür aktarım yolları tartışılmaz, konuşulmaz. Önemli olan istihbaratın doğruluğu ve nasıl sonuca yol açtığıdır. Ben hiç bir zaman bu tür yorumlar üzerine spekülasyon yapmam. Ama basın yayın organları üzerinden değil, bu konuları doğrudan resmi makamlar üzerinden konuşmak gerektiğini düşünüyorum.”
Esad Türkiye'yi bıraktı İran'la anlaştı
İran merkezli Tehran Times gazetesinde yer alan habere göre Türkiye, Mısır ve Ürdün ile irtibatını kesen Suriye elektriğini bundan böyle "bölgesel müttefiki" olan İran'dan temin edecek.
Esad ateşkesi görüşürken Şam'a bomba
Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi’yle ateşkesi görüştüğü sırada Şam’da patlama meydana geldi. Patlamada 10 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi de yaralandı.
El Kaide Türkiye'den geçiyor iddiası
ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'daki El Kaide unsurlarının Türkiye üzerinden Suriye'ye savaşçı ve para göndermeye çalıştığını iddia etti.
Esad 'ateşkes' dedi, muhalifler şart koştu
Suriye’de 'bayram ateşkesi' çağrılarına Esad yönetimi karşılık verdi. Ateşkese uyacaklarını açıklayan muhaliflerin şartı ise tutuklu yandaşların serbest bırakılması.
Suriye'de bayram ateşkesi
Suriye ordusu, cuma günü sabahtan pazartesi gününe kadar askeri operasyonları durduracaklarını açıkladı. Özgür Suriye Ordusu ise ateşkes kararına uyacaklarını fakat mahkumların cuma günü serbest bırakılmasını istediklerini açıkladı.
Suriye ordusu, yarından itibaren pazartesi gününe kadar askeri operasyonların durdurulacağını duyurdu.
Suriye'de ateşkes "sözde" kaldı
Suriye'deki ateşkes sözde kaldı, Suriyesavaş uçakları bayram günü Şam'ın dış mahallelerini bombaladı. Muhalif aktivistler, ateşkes ilanına rağmen Esad rejimi yanlısı savaş uçaklarının başkent Şam'da kenar mahalleri vurduğunu söylüyor. 
Rus yapımı Suriye savaş uçaklarının hedefinde Sünni nüfusun yoğunlukta olduğu Zamalka, Ibrin ve Harasta semtleri var. İdlib kentine bağlı Harim ve Salkin kasabasında da, Esad güçleri ve muhalifler arasında çatışmalar var.  Dün de Suriye çapında çatışmalarda yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmişti.  Çatışmaların en şiddetli şekilde sürdüğü Halep'ten de Suriyeli Kürtler ile muhalifler arasında çatışma çıktığı haberi gelmişti. İngiltere merkezli insan hakları izleme örgütü, çatışmalarda 19 muhalif ve 3 Suriyeli Kürt'ün hayatını kaybettiğini duyurdu.  Ancak Kürt kaynaklar, çatışmada 10 Kürt kökenli Suriyelinin öldüğü iddiasında. 
Yeni cephe korkusu
Suriye’de rejim karşıtları ve devlete bağlı güvenlik güçleri arasında 20 aydır süren çatışmalar Kurban Bayramı için ilan edilen ateşkese rağmen durmadı. Öte yandan, Esad karşıtı silahlı militanların, Halep’te PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen PYD ile çatışması, içsavaşta yeni bir cephenin açılabilme olasılığını ortaya çıkardı.
Muhalifler PYD ile çatıştı
Öte yandan bölgeden gelen son haberler, içsavaşta yeni bir cephenin açılabilme olasılığının ortaya çıkması olarak yorumlanıyor.
Suriye İnsan Hakleri Gözlemevi (SİHG), Esad karşıtı silahlı militanların, Halep’in Eşrefiye ilçesinde PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen Kürdistan Demokratik Birliği Partisi (PYD) ile çatıştığını duyurdu. SİHG, çatışmalarda Kürt ve Arap 30 kişinin öldüğünü, bunlardan 22’sinin iki taraftan militanlar olduğunu vurguladı.
'İşkenceci General Türkiye'de'
İnsan Hakları İzleme Örgütü, adı Suriye’deki işkence olaylarına karışan ve daha sonra isyancıların safına geçtiği yönünde haberler çıkan Tuğgeneral Awad Ahmed Al Ali’nin Türkiye’deki bir kampta olduğu yönünde Dışişleri Bakanlığı’na ihbarda bulundu.  Dışişleri Bakanlığı kanalıyla ihbarın iletildiği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TCK’nın ”İnsanlığa karşı suçlar” başlıklı 77. maddesi kapsamında tuğgeneral hakkında soruşturma başlattı.
Davutoğlu hakkında tartışmalı iddia
İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, Yemen'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının eğitimi için Yemen'den üs talep ettiğini iddia etti.
NY Times: ABD ve İran müzakerede anlaştı
İran ’a müdahale tehditlerini sürdüren İsrail , ABD ile askeri tatbikata başlarken Washington ve Tahran’ın ilk kez ikili müzakereler konusunda anlaştığı öne sürüldü. New York Times’a göre, iki ülke İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakereler için 2009’dan beri süren gizli görüşmeler sonrası prensipte anlaştı.
İngiltere'den ABD'nin üs talebine ret
İngiliz Guardian Gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Körfez Bölgesi'ndeki askeri varlığını artırmak için aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu İngiliz üslerini kullanmayı talep ettiğini yazdı. Ancak gazeteye göre, İran'a önleyici bir saldırıyı karşı çıkan İngiltere, bu talebe şimdilik sıcak bakmıyor.
Haberde, bu reddin nedeni, İngiltere'nin şu aşamada İran'a askeri hareket düzenlenmesine karşı olması olarak ifade edildi. İngiliz hükümetinin, başsavcılıktan gelen hukuki tavsiyeye uyarak böylesi bir karar aldığı da belirtildi.
Hükümete iletilen hukuki tavsiyede, İran'ın şu aşamada ciddi bir tehdit oluşturmadığı, bu nedenle İran'a önleyici bir askeri harekat düzenlenmesinin yasadışı olacağı vurgulandı.
Bağdat ve Erbil 'diyalog masası'na oturacak
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden üst düzey bir heyetle bir araya gelerek, “iki hükümet arasındaki sorunların çözümü için diyalog masasına oturma konusunda” anlaşmaya vardığı bildirildi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “tarafların, mevcut sorunların çözümü için hemen harekete geçilmesi gerektiği üzerinde anlaşma sağladıkları” ifade edildi. Açıklamada, “Irak'ın menfaatinin her şeyin üstünde tutulması” çağrısı yapılırken, tarafların ancak “güçlü bir Irak'ın varlığıyla ayakta kalabileceği” belirtildi. Bağdat ile Erbil arasında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi diktatörlükle suçlamasından bu yana gerginlik bulunuyor.
İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı: 1 ölü
İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının Gazze'nin Han Yunus kentinde düzenlediği hava saldırısında bir kişi öldü, bir kişi de yaralandı. Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in sabah saatlerinde Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında Süleyman el-Karra (25) isimli Filistinlinin öldüğünü, bir kişinin de yaralandığını bildirdi.
Hamas'ın askeri kanadı İzzettin Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, saldırıda hayatını kaybeden Karra'nın birliğe bağlı askerlerden olduğu belirtildi.
Mursi İsrail'e sert çıktı
"Gazze'de yaşananlar karşısında elimiz kolumuz bağlı duramayız" Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Filistinlilere tüm gücüyle destek vereceğini belirterek, ''Gazze'de yaşananlar karşısında elimiz kolumuz bağlı duramayız '' dedi. Ezher âlimleri ile başkent Kahire'de bir araya gelen Mursi, ''Uluslararası anlaşmalara saygı göstereceğimizi söylemiş olmamız, Filistinlilere yönelik saldırıları kabul edeceğimiz anlamına gelmez'' diye konuştu.
Sudan'dan İsrail'e sert suçlama
Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal, Başkent Hartum'un güneyinde, Yermuk askeri mühimmat fabrikasında sabahın erken saatlerinde yaşanan şiddetli patlamadan İsrail yönetiminin sorumlu olduğunu açıkladı.
 
İran'dan ilginç Türkiye iddiası
İranlı medya, Türkiye’ye yönelik eleştirel yayınlarını tüm hızla sürdürüyor. Devlet televizyon kanalı PressTV, "ABD, Türkiye’nin güneyindeki bir askeri üste 70 kadar B61 nükleer bombayı tutuyor" iddiasını yansıttı.
PressTV, bir Arap haber ajansına dayanarak verdiği haberde “Türk kaynakları, bombaların Adana ilindeki İncirlik üssünde tutulduğunu söylüyorlar” dedi.
PressTV, ayrıca Türkiye’nin "ABD kuvvetlerinin işlettiği, tartışmalı NATO radarı üssüne” ev sahipliğini yaptığını belirttiği haberinde, söz konusunun radarın “Türkiye’ye yararının olmayacağına sadece İsrail’in çıkarlarına hizmet edeceği” iddiasına da yer verdi. 
Kuveyt’te İsyan
Körfez ülkesi Kuveyt’te Emir’in seçim yasasını değiştirmesine karşı çıkan muhalefet sokağa döküldü. Muhaliflere göre 100 bin, bağımsız kaynaklara göre 50 bin kişinin katıldığı gösteri ülkede bugüne kadarki en büyük protesto oldu.
 Çin, yeni Genelkurmay Başkanı'nı atadı
Çin Savunma Bakanlığı, Fang Fenghui'nin, Çin HalkKurtuluş Ordusu'nun Genelkurmay Başkanlığına getirildiğini duyurdu.
Daha önce başkent Pekin'in dahil olduğu askeri bölgenin eski başkanı olan Fang'ın Genelkurmay Başkanlığına atanması, ülkede gelecek ay yapılacak Komünist Parti ulusal kongresinden önce dünyanın en büyük ordusunun profesyonelleştirilmesi ve ordunun partiye bağlılığının sağlama alınması yönünde atılan bir adım olarak görülüyor. Bakanlık, orduda üst düzey lojistik, cephane ve siyasi kısımların başlarına da 3 yeni ismin atandığını bildirdi.
Nijerya'da patlama!
Nijerya'nın kuzeyindeki Kaduna kentinde bir kilise yakınında bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısından sonra, bir kişinin öfkeli Hristiyan gruptarafından dövülerek öldürüldüğü bildirildi. 
Kuzey Ege’den en az 1 milyar varil petrol çıkar
Dimitris Milakas, ABD’nin önerisiyle 1990’larda Kuzey Ege’de petrol aramak için Türkiye ve Yunanistan’ın görüştüğünü ortaya koyan gizli belgelerle kitap hazırladı. Yunanistan’ın başkenti Atina’da diplomasi muhabiri Dimitris Milakas imzasıyla yayınlanan “Ege’nin Gizli Tarihi” adlı bir kitap ABD’nin Türk-Yunan uzlaşması için ‘karşılıklı petrol arama teklifini’ gözler önüne serdi. ABD’de casusluk suçlamasıyla 15 yıl hapis yatan Rum asıllı Dışişleri Bakanlığı çalışanı Steve Lalas’ın, Yunan makamları için 1991-1993 yılları için sızdırdığı 240 belge arasında Türkiye’yi de ilgilendiren önemli yazışmalar dikkat çekiyor. Washington’ın gizli diplomatik belgelerine göre, Kuzey Ege’de Taşoz adasının doğusunda Yunan karasuları dışında 1 milyar varil petrol çıkarılabilir.
ABD’den Hizbullah ‘azarı’
ABD Başkanı Barack Obama’nın terörle mücadele danışmanı John O. Brennan, Hizbullah’ı terör örgütü listesine almayan Avrupa Birliği’ne sert bir çıkışta bulundu
İrlanda’nın başkenti Dublin’de katıldığı bir konferansta konuşan Brennan, AB’nin uluslar arası terörle mücadele çalışmalarına zarar verdiğini söyledi. Brennan, “Açık konuşacağım. Avrupa’nın ısrarı ülkelerimizi ve vatandaşlarımızı korumayı zorlaştırıyor” dedi. Fransa’nın öncülüğünü yaptığı Avrupa ülkeleri, Hizbullah’ın koalisyon hükümetinin üyesi olduğu Lübnan ile ilişkilerinin bozulmasını istemiyor. Hizbullah 1995’ten beri ABD’nin terör listesinde.
NATO'da hırsızlık şoku
NATO için çalışan bir Alman bilgisayar uzmanının, 6.5 milyon Euro karşılığında gizli askeri bilgileri çalıp sattığı ortaya çıktı. Ağustos ayında gözaltına alınan 60 yaşındaki Manfred K.'nın evinde yapılan aramada, gizli bilgilerin kaydedildiği USB hafıza kartlarına rastlandı.
"Son derece gizli" olarak sınıflandırılan bilgilerin Almanya'nın Ramstein kentindeki ABD üssünden çalındığı belirlendi. Belgelerde ABD'nin kriz durumunda nasıl hareket edileceğini gösteren ve hava harekatlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığına dikkat çekildi.
Türkiye kararını verdi: Geri gönderecek
Türkiye, terörle mücadele kapsamında İsrail'den aldığı, yeterli teknik destek sağlanamadığından 8 aydır uçamayan üç insansız hava aracını iade etme kararı aldı.
İsrail'den Türkiye'ye Suriye çağrısı
İsrail'den Ankara'ya sürpriz bir öneri geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın siyasi direktörü ve aynı zamanda İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi, Türkiye ile Suriye konusunda masaya oturmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin Gazze'deki durumu iki ülke ilişkilerinden ayrı tutması halinde çözüme ulaşılmasının çok daha kolay olacağını ileri süren Avivi, Ankara'nın özür ve tazminat taleplerinin karşılanabileceği mesajını verdi.
İsrail'in sıcak mesajına Türkiye'den yanıt
İsrail Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Pinhas Avivi'nin yaptığı Mavi Marmara meselesinde “ön koşulsuz olarak” masaya oturma teklifine, Türkiye'den jet yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın yanıtında, "İsrailli yetkililer basına beyanlar yoluyla mesaj vermek yerine ilişkilerin normalleşmesi için adım atmalı" denildi.
Fransa'da Türk mafyasına yakın takip
Fransa, aralarında Türk mafyasının da olduğu beş yabancı suç örgütünü yakın takibe aldı. Türk mafyası kaçak göçmen ticaretinde aktif. Raporda Türk mafyasının özellikle kaçak göçmen ticaretinde aktif olduğuna vurgu yapılıyor. "Türkiye'de neredeyse hiçbir ceza almadan hareket ettikleri" savunulan Türk suç şebekeleri, özellikle 2009 yılından bu yana Avrupa Birliği'ne yönelik kaçak göçmen akımının "başlıca sorumlusu" olarak gösteriliyor.
ETA mensubu iki kişi yakalandı
Fransız terörle mücadele polis timi (RAID), İspanya'daki ayrılık yanlısı ETA örgütünün lider kadrosundan Isaskun Lesaka'yı, bir başka örgüt mensubuyla Lyon kentinde düzenlenen operasyonla yakaladı.
OECD'den Ankara'ya son uyarı
Terörizmin finansmanıyla yeterli mücadele etmediği gerekçesiyle geçen haziran ayında Ankara'ya ekim ayına kadar süre tanıyan FAFT, bu alanda gereli yasal düzenlemeleri yapmaması halinde Türkiye'nin üyeliğini 22 şubat 2013 tarihinde askıya almayı kararlaştırdı.
Kemal Derviş’ten tartışılacak üyelik formülü: AB’ye İngiltere gibi girelim
Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi’nin (EDAM) artık gelenekselleşen Bodrum’daki yuvarlak masa toplantısında bu yıl en sıcak tartışmalar “Euro krizinden nasıl bir Avrupa Birliği çıkacak?” sorusu etrafında şekillendi. Tartışmayı alevlendiren ise ABD’nin prestijli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nün Başkan Yardımcılığını yürüten, eski bakanlardan Kemal Derviş’in çarpıcı önerisi oldu. Derviş’e göre Türkiye artık Almanya, Fransa gibi bir AB üyesi olmaya çalışmaktan vazgeçmeli.
Myanmar'da 22 bin Müslüman evini terk etti
 
BM 'nin, Myanmar 'ın Yangon kentindeki yetkililerinden Ashok Nigam, bu sabah itibariyle Myanmar yönetiminin verdiği bilgiye göre, son bir hafta içinde 22 bin 587 kişinin evini terk ettiğini, yaklaşık 4 bin 665 evin küle döndüğünü bildirdi. 
Nigam, evini terk edenlerden 21 bin 700'ünün Müslüman olduğunu ve Müslümanlara ait 4 bin 500 evin ateşe verildiğini kaydetti. 
Türk hacı adaylarına saatler sonra izin çıktı
Türkiye'den geçen pazartesi yola çıkan ancak Irak'ta araçları durdurulan Türk hacı adaylarından sevindirici haber geldi. Musul yakınlarında bekletilen 200 otobüslük konvoyun geçişine izin verildi. Zaho’da cami ve benzin istasyonlarında sabahlayan Türk vatandaşları da işlemlerinin tamamlanmasının ardından yola çıkacak.
Bölgemizde savaş bulutlarının toplandığı bu günlerde Ülkemiz ve özellikle gençlerimiz için gönençli gelecek umutlarının yeşerdiği daha iç açıcı bir Dünya gündeminde görüşmek umuduyla saygılarımızı sunarız.
Hits: 14829