Uçak Rötar Yaptığında Oluşan Haklarınızı Biliyor Musunuz?

~ 06.01.2016, Yeni Yaklaşımlar ~

Günümüzde uçak bileti fiyatları neredeyse otobüs biletleri ile aynı seviyelere inmiş durumda. Hal böyle olunca milyonlarca insan daha konforlu ve hızlı ulaşım yolu olan hava taşımacılığını tercih eder hale geldi. Ancak uçakla seyahat etmek isteyen vatandaşlar doğan haklarının farkındalar mı? Örneğin uçak rötar yaptığında ne yapmalısınız? Yolcu haklarınız neler? Uçuş gecikmelerinde ne yapabilirim? Havayolları rötar durumunda ne zaman ve ne şekilde tazminat öder? Tüm bunları bildiğinizi düşünüyor musunuz?

Planlarınızı yapıp bir uçak bileti aldınız ve saatinden önce havaalanına gittiniz. Ancak o da ne? Bir anons yapılıyor ve uçağınızın rötar yaptığı söyleniyor. Uçakla seyahat eden vatandaşlar için yabancı bir durum sayılmaz dimi? Peki bu durumda uçuşlarda kaç saat rötar yaparsa ne gibi haklarınız var, ne zaman tazminat, ne zaman para iadesi yada ne zaman otel konaklaması alabilirsiniz? Bunların yanında her havayolu şirketinin bu konularda yolcuları bilinçlendirmek için broşür dağıtmasının zorunluluğu tutulduğunu biliyor muydunuz? Hiç boş yere bu broşürler nerede diye sormayın. Havayollarında daha önce bu broşürleri edinmek için bir çok kez soru yağmuruna tutmuş olsam da nafile. Bir türlü uçuş gecikmelerinde yolcu hakları nelerdir anlatan broşürlere ulaşamadım. Bu sebepten dolayı sizlerin de mağduriyet yaşamaması ve oluşan haklarınızı bilmeniz açısından bu yazıyı hazırladım.

 

 

Uçak Rötar Yaptığında Yolcu Hakları Nelerdir?

1)      Gecikme süresi ne olursa olsun havayolu firması size iki telefon görüşmesi, fax veya e-posta hizmeti sunmak zorundadır. ( Havayolu şirketinden Amerika’da bulunan teyzeni 2 kere arama hakkın var yani. )

2)      Uçağınızın kalkışı 2-3 saat arası gecikirse havayolu şirketiniz sizlere sıcak ve soğuk içecek sunmak durumunda kalır.

3)      3-5 saat arası gecikmelerde havayolu şirketiniz içeceğin yanında, duruma göre kahvaltı, öğle yada akşam yemeği sunmalıdır.

4)      5 saat ve üstü gecikmelerde ise şirket tüm yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılamakla yükümlüdür. Bunun yanında şayet aktarmalı bir uçuşunuz var ise talep doğrultusunda bu seyahatin masraflarını 7 gün içerisinde size öderler.

5)      8 saat ve üzeri rötarlarda havayolu firmanız uygun bir otelde konaklamanıza olanak tanımalı ve tüm masrafları karşılamalıdır. Ya da talep etmeniz durumunda 7 iş günü içerisinde uçak bileti masrafınızı iade etmelidirler.

Her zaman olduğu gibi uçak yolculuklarında da havayolu şirketinizden bilgi alma hakkınız olduğunu unutmayın. Tüm bu hakları içeren İngilizce ve Türkçe metni talep edildiği taktirde şirketler yolculara sunmak zorundadır.

Ayrıca Tüketici Birliği Federasyonu uçan tüketiciye tanınan bu hakların herhangi bir sebeple ihlali durumunda, tüketiciler Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak tazminat talebinde bulunması gerektiğini de açıkladı. Küçük değişiklikler olsa da tüm havayolu şirketleri için benzer kurallar ve yükümlülükler geçerlidir.

Bu sebepten dolayı her zaman her işte olduğu gibi uçuş sırasında da haklarımızı bilelim ve koruyucusu olalım. Bu konuda bilgi sahibi olmayan insanları da bilgilendirmek için lütfen bu haberi paylaşalım.

 

 

http://www.devlette.com/ucak-rotar-yaptiginda-olusan-haklarinizi-biliyor-musunuz/

Hits: 855